Merkel als Messias en Nafi met lauwerkrans: straffe vrouwen centraal bij Nikon Press Photo Awards

De jonge fotografen Jonas Roosens en Jasper Jacobs winnen de Nikon-prijzen voor beste Belgische nieuwsfoto en sportfoto. Opvallend: op de twee foto's staan sterke vrouwen centraal.

De prijs voor beste nieuwsfoto gaat naar Jonas Roosens. Hij maakt een portret van de Duitse bondskanslier Angela Merkel, omringd door mannelijke leiders zoals premier Charles Michel. Volgens de jury heeft Roosens op precies het goede moment afgedrukt:  "Hij maakte dit beeld net ná een officiële groepsfoto, waardoor hij de blik van Merkel precies wist te capteren en iedereen de juiste gezichtsuitdrukking en houding heeft. Perfecte timing dus op een uniek moment, wat getuigt van bijzonder veel vakkennis en fotografisch gevoel." De jury vergelijkt de foto met een compositie van het laatste avondmaal, met Merkel als de Messias en de omringende mannen als haar apostelen.

De jonge sportfotograaf Jasper Jacobs wint de award voor beste sportfoto. Hij fotografeerder topatlete Nafi Thiam tijdens de zevenkamp in Götzis, waar zij geschiedenis schreef door een score van 7.013 punten te halen en daarmee de 4e atlete ooit werd die de kaap van de 7000 punten wist te overschrijden. "De opzwiepende vlechtjes vormen als het ware een moderne versie van de lauwerkrans, al eeuwenlang hét symbool van de overwinnaars," zegt de jury in haar beoordeling. 

De sportfoto van Jasper Jacobs won ook de publieksprijs bij de Nikon Press Photo Awards.