Video player inladen ...

Sumatraanse orang-oetan Sinta is zwanger in Pairi Daiza (en dat is goed nieuws voor de sterk bedreigde diersoort)

Sinta, een van de vrouwelijke Sumatraanse orang-oetans in Pairi Daiza, is zwanger. Dat heeft het dierenpark zelf bekendgemaakt. Opmerkelijk, want het gaat om een diersoort die kritiek met uitsterven is bedreigd. "We houden de vingers gekruist."

Het zijn Sinta (het vrouwtje) en Gempa (het mannetje) die - als alles goed gaat - binnenkort een kleintje verwachten. De twee komen respectievelijk uit de dierentuinen van Stuttgart en Praag en kwamen in 2016 aan in Pairi Daiza. Het koppel werd samengesteld op basis van hun reacties op videobeelden van elkaar. 

Sinta is momenteel 23 jaar en heeft nog geen nakomelingen. "We hadden niet verwacht dat het zo snel zou lukken", zegt het dierenpark in een persbericht. Al moet er niet te vroeg worden gejuicht. Net als bij de mens zijn de eerste weken van de zwangerschap de meest kritieke. "We houden de vingers gekruist."

De Sumatraanse orang-oetan staat sinds 2000 op de lijst van de 25 meest bedreigde primatensoorten ter wereld. Volgens de laatste cijfers zijn er nog maar zo'n 14.000 in het wild. 

En de panda?

Ondertussen is het al twee jaar geleden dat reuzenpanda Tian Bao werd geboren in Pairi Daiza. De verzorgers wachten nu samen met hun Chinese collega's op de eerste tekenen van loopsheid bij moeder Hao Hao.