Video player inladen ...

Syriëstrijder uit ons land krijgt 30 jaar voor onthoofding

Een Syriëstrijder uit Schoten heeft bij verstek 30 jaar cel gekregen voor een terroristische moord in Syrië. De man van 38 was te zien in een onthoofdingsfilm naast Jihadi John, die als gemaskerde beul in heel wat IS-propaganda voorkwam. De man uit ons land voerde ook zelf een onthoofding uit.

De feiten gebeurden in november 2014, amper twee maanden nadat de man naar Syrië vertrokken was. De video waarin hij werd herkend, toont de onthoofding van een twintigtal soldaten van het Syrische leger. De man uit ons land was op de beelden niet gemaskerd en daardoor konden de veiligheidsdiensten hem identificeren. Hij staat naast Jihadi John, de gemaskerde IS-beul die in filmpjes heel wat onthoofdingen uitvoerde.

Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand dood wordt verklaard in Syrië, zodat de persoon in kwestie nadien clandestien kan terugkeren naar ons land en zo aan zijn proces kan ontsnappen.

Antoon Schotsaert - federaal parket

De man was niet aanwezig op zijn proces en werd dus bij verstek veroordeeld. Volgens zijn familie is hij overleden, maar dat gelooft het federaal parket niet. "Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand dood wordt verklaard in Syrië, zodat de persoon in kwestie nadien clandestien kan terugkeren naar ons land en zo aan zijn proces kan ontsnappen. Een overlijdensattest hebben we niet gekregen. Het enige bericht omtrent zijn overlijden kwam van een emir van IS. Voor ons is dat onvoldoende om zekerheid te hebben omtrent zijn overlijden", zei federaal procureur Antoon Schotsaert.