Uniek in Vlaanderen: verzorgers en mensen met beperking wonen samen

In Herzele opent VillaVip, een uniek woonconcept, waar vijf mensen met een mentale beperking samenwonen met een zorgkoppel. Zij staan dag en nacht klaar voor zorg én steun. Het concept opent in de herfst nog 3 vestigingen in Vlaanderen.

De zorgsector in Vlaanderen is in volle verandering en heel wat mensen zoeken een gepaste opvangplaats met de nodige aandacht voor warmte, huiselijkheid en persoonlijke begeleiding. Door die groeiende vraag naar kwalitatieve zorg, ontstond het project VillaVip.

"De bewoners zien ons als een mama"

Centraal staat een gedeeld huis waar mensen met een mentale beperking en verzorgers niet alleen de huiskamer, de keuken en de badkamer maar ook lief en leed delen. Ze wonen er samen en kunnen zo écht zorg op maat krijgen. Er wordt onder meer gezorgd voor een leuke en nuttige dagbesteding voor de bewoners. "De bewoners beschouwen ons echt als een mama. Wij staan mee met hen op en ontbijten ook samen. Dan bekijken we hoe we ze het best kunnen ondersteunen en kunnen helpen", vertelt zorgouder Marijke De Clercq. Waar nodig komen externe hulpverleners meehelpen als er extra zorg nodig is. VillaVip is geen tijdelijke oplossing voor de bewoners, de mensen die er wonen kunnen er in principe zolang blijven als ze willen.

VillaVip breidt uit

Het project in Herzele is een absolute primeur voor Vlaanderen die al meteen navolging krijgt. De vzw achter VillaVip plant namelijk nog drie nieuwe vestigingen die al dit najaar open zullen gaan. Zo komt er onder meer ook een VillaVip in Wondelgem bij Gent.