© UZ Leuven, Wim Feyaerts

UZ Leuven wil patiënten boven zichzelf laten uitstijgen in nieuwe revalidatietoren Pellenberg

Morgen gaat de innovatieve therapietoren van UZ Leuven in campus Pellenberg officieel open. Het is een modern centrum voor hoog-specifieke revalidatie, geschoeid op een nieuwe leest. Alle soorten therapeuten komen er samen in een open centrum. Het nieuwe gebouw biedt mooie uitzichten en haalt de patiënten weg uit de ziekenhuissfeer.

Het gloednieuwe gebouw van tien verdiepingen (waarvan drie ondergronds) opent de deuren voor alle soorten revalidaties: van mensen die na een auto-ongeluk weer moeten leren praten en lopen tot patiënten met sportletsels of complexe pijnklachten.  

Het speciale is dat alle soorten patiënten er dus zullen samenkomen. Bovendien staat de toren, met zijn vele ramen en mooie vergezichten op de omgeving, symbool voor de open manier van werken. De open ruimtes en verre uitzichten zijn ideaal om zowel rust als stimulatie te geven tijdens de therapieën.

Ook voor de zorgverleners wordt het anders werken:  ze hebben niet meer hun eigen lokaal waar patiënten langskomen, maar gaan naar de gemeenschappelijke ruimtes in functie van de revalidatiedoelen van de patiënt. Ook nieuwe softwaregestuurde trainingsprogramma's, hydrotherapie en een innovatieve patiëntgerichte benadering maken het centrum heel modern. Theo Francken, titelvoerend burgemeester van Lubbeek, heeft het over "een van de modernste revalidatiecentra ter wereld".

We willen een sfeer creëren waarin patiënten boven zichzelf kunnen uitstijgen

Zowat 100 patiënten uit het ziekenhuis volgen er dagelijks revalidatiesessies, net als 80 externe patiënten. Er is plaats voor groepssessies en individuele sessies. Prof. dr. Koen Peers, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie: "We willen in de toren zo weinig mogelijk een ziekenhuissfeer. We willen een sfeer creëren waarin revalidanten, therapeuten en familieleden elkaar stimuleren, en geloven dat we met een dynamische revalidatie­geneeskunde patiënten boven zichzelf kunnen laten uitstijgen."

Op weekbasis worden in het centrum liefst 1.500 uren therapie gegeven door een team van sporttherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, diëtisten, psychologen en sociaal werkers, altijd onder supervisie van een arts.

De therapietoren wordt vrijdagavond geopend in aanwezigheid van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), titelvoerend burgemeester van Lubbeek.

© UZ Leuven, Wim Feyaerts