Video player inladen ...

Vakbonden vragen gelijk pensioen voor mannen en vrouwen

882 euro. Dat is volgens de vakbonden het gemiddelde pensioen van een werkneemster in België. Ongeveer 250 actievoerders protesteerden daar vandaag tegen in Brussel. Ze vragen een waardig pensioen voor vrouwen. Volgens de bonden worden vrouwen benadeeld door de pensioen­maatregelen van de regering.

Een paar honderd vakbondsmilitanten, vooral vrouwen, voeren vandaag actie in Brussel voor een waardig pensioen voor vrouwen. Vrouwen krijgen gemiddeld een kwart minder pensioen dan mannen, zegt Miranda Ulens van de socialistische vakbond. 

"De voornaamste reden is dat vrouwen een kortere loopbaan hebben, dat ze meer deeltijds werken en dat ze meer werken in sectoren die minder betalen. Als ze dan dezelfde job hebben, zie je ook nog dat ze niet noodzakelijk hetzelfde salaris krijgen, dat er een loonkloof is van om en bij de 10 procent. "

Regering-Michel lost het probleem niet op

De vakbonden vinden dat de regering-Michel tot hiertoe helemaal niets gedaan heeft om het pensioen van vrouwen te verbeteren. Integendeel. Volgens de vakbonden worden vrouwen harder getroffen door de pensioen­maatregelen van de regering. Die heeft de minimumpensioenen wel opgetrokken, maar vrouwen profiteren daar vaak niet van, omdat ze dikwijls geen volledige loopbaan hebben.

Vrouwen hebben een kortere loopbaan, werken meer deeltijds, in sectoren die minder betalen en krijgen minder loon voor hetzelfde werk.

"Goede pensioenen is een politieke keuze", zegt Anne Léonard van het CSC, het Franstalige ACV.  "Als wij willen dat onze gepensioneerden nu en morgen een degelijk pensioen hebben, dan moeten we zwaarder investeren in de sociale zekerheid."

Pensioenen worden berekend op basis van het verdiende loon tijdens de loopbaan. Het zijn vooral vrouwen die een laag pensioen hebben, omdat ze vaak minder lang werken en omdat vrouwen meer dan mannen deeltijds werken. Maar liefst 46 procent van de vrouwen werkt deeltijds. Bij mannen is dat nauwelijks 10 procent. En dat heeft dus gevolgen voor het pensioen. 

Goede pensioenen is een politieke keuze.

Zorg voor kinderen telt niet mee

Een voorbeeld: Cynthia werkt als huishoudhulp. De eerste jaren van haar loopbaan werkte ze voltijds, later deeltijds om voor de kinderen te zorgen. Nu werkt ze deeltijds om voor haar blinde moeder te zorgen. Maar dat deeltijds werken heeft grote gevolgen voor haar pensioen.

Als ze op haar 60e met pensioen gaat, heeft ze een pensioen van 763 euro netto per maand. Dat kan ze aflezen op mypension.be, de officiële website van de pensioendienst. Als ze tot haar 67e werkt, zal ze 861 euro krijgen. 

Mensen die geen eigen huis hebben, moeten van dat pensioen ook nog huren, dan blijft er ongeveer niets meer over om van te leven.

Omdat het vooral vrouwen zijn die thuisblijven om voor hun gezin te zorgen, staan zij financieel zwakker met hun pensioen. Dat is zeker het geval voor vrouwen die geen partner hebben. "Mensen die geen eigen huis hebben, moeten van dat pensioen ook nog huren," zegt Cyntia, "dan blijft er ongeveer niets meer over om van te leven."

Video player inladen ...