Waals Parlement keurt strengere regels voor intercommunales goed

Vanaf deze zomer zal een leidinggevende van een Waalse intercommunale niet meer dan 245.000 euro per jaar mogen verdienen. Dat is een van de beslissingen die het Waals parlement vannacht nam om het bestuur van Waalse intercommunales te hervormen. De beslissing valt in de nasleep van het Publifinschandaal van vorig jaar. Zowel meerderheid als oppositie spreken van een ommekeer. 

We zetten enkele goedgekeurde maatregelen op een rijtje: 

  • Een leidinggevende in een intercommunale zal jaarlijks niet meer dan 245.000 euro mogen verdienen. Dat loonplafond geldt ook voor dochter­ondernemingen van de intercommunales. Volgens Le Soir moeten minstens 27 leidinggevenden daardoor hun loon herzien. De MR kondigde wel aan dat ze enkele uitzonderingen op deze regel voorziet.
  • Er verdwijnen volgens minister De Bue meer dan vierhonderd functies. Daaronder zijn 328 bestuursleden en 98 vicevoorzitters. Een intercommunale zal maximaal één voorzitter en één vicevoorzitter mogen tellen.
  • Het bestuur van de intercommunales wordt transparanter. Mandaten en vergoedingen worden online ter beschikking gesteld. De Waalse regering zal ook een speciale commissaris kunnen sturen naar intercommunales om het bestuur te controleren.

De ontwerpteksten komen van Waals minister van Lokale Besturen Valerie De Bue en Waals minister-president Willy Borsus, beiden van MR. Ze nemen een deel van het werk van voormalig PS-minister Dermagne over. De regering voorspelt, en zal erop toezien, dat de beslissingen vanaf deze zomer in werking treden. 

Op Twitter spreekt Waals minister-president van een "historisch moment". Oppositielid Dermagne (PS) waarschuwt voor achterpoortjes die het loonplafond omzeilen.