"Als je echt wil, kan je heus de wereld al fotograferend rondreizen"

De wereld rondreizen, intussen adembenemende foto’s maken en daar rijkelijk voor betaald worden. Jacob Riglin is nog maar 23 maar weet toch met zijn foto’s niet alleen een ruim publiek te begeesteren –zijn Instagramaccount telt intussen een 700.000-tal volgers-, er worden ook "bedragen bestaande uit 6 cijfers" voor uitbetaald. Dat terwijl hij nog niet zolang geleden bijkluste in een of andere winkel. "Maar dat lijkt nu al een ver verleden", aldus de succesvolle jonge Brit.

Riglin, woonachtig in Londen, reist dus voortdurend de wereld rond. Meestal doet hij dat alleen, soms vergezelt zijn vriendin, met wie hij sinds de zomer van 2016 een relatie heeft, hem. Met nochtans hetzelfde resultaat: indrukwekkende foto’s van de plaatsen die hij alleen of die ze samen bezoeken.

Riglin op nieuwswebsite Daily Mail: "Het was tijdens mijn middelbare schooltijd dat ik met fotograferen ben begonnen. Het voelde onmiddellijk als een passie aan. Gevolg was dat ik in die beginperiode, om foto’s te maken, de meeste avonden doorbracht in Londen om daarna dan YouTubefilmpjes op te zoeken om die foto’s zo mooi mogelijk te bewerken."

"Het was een periode waar ik in niet veel geïnteresseerd was. Ik zat op school, ja, en had een paar jobs. Zo werkte ik een tijdlang in een fietsenwinkel, omdat ik nu eenmaal van mountainbiken hou. Maar ik heb ook in een supermarkt gewerkt. Om je maar te zeggen hoe erg mijn leven veranderd is sindsdien. Wat intussen voor mij een erg ver verleden lijkt."

"Ik heb dan een paar foto’s op Instagram gepubliceerd, zodat mijn vrienden en familie ze konden zien. Maar het werd veel groter dan dat."

"Toen ik rond mijn 20e bij een ontwerpbureau terechtkwam, kreeg ik de mogelijkheid om te reizen. Wat me echt wel geholpen heeft om mijn plaats te vinden en voluit voor fotografie te gaan."

"Voor mij zit de liefde voor fotografie in het vinden van dat machtige moment waardoor mensen achterover geblazen worden."

"Eigenlijk kan je mijn foto’s terugbrengen tot het tonen van de schoonheid van de wereld. Ik hoop dat mensen zich geïnspireerd voelen door mijn foto’s. Dat ze hen recht naar het hart grijpen. Tegelijkertijd wil ik de mensen ook tonen hoe waardevol en delicaat de wereld is."

"Intussen heb ik een 60-tal landen bezocht. Mijn favorietste land is ongetwijfeld de Filipijnen. Zo mooi en zo verschillend. Al die eilanden. Bovendien zijn de mensen er ongelooflijk hartelijk."

"Zoals ik nu leef, dat is mijn fulltime bezigheid. Ik verdien er mijn inkomen door, dankzij de foto’s die ik maak voor bijvoorbeeld Amazon en BMW. Voor mijn werkgevers wil ik betekenisvolle inhoud leveren die voor iedereen toegankelijk is en die zij kunnen gebruiken om mensen naar een volgend niveau mee te trekken."

"Van fotografie kunnen leven is misschien niet zo evident. Die job wordt niet gezien als zijnde goedbetaald. Maar als je echt wil dat het lukt, dan zal het ook wel lukken."