"Ook al is de tumor er nog, toch wil Jack genieten van zijn leven"

Intussen bijna 9 miljoen keer bekeken, nadat het filmpje in april 2013 plots viraal gegaan was en op enkele dagen tijd al 6 miljoen keer bekeken was. Niemand bleef toen dan ook onberoerd voor de touchdown van een 7-jarig kankerpatiëntje tijdens een american footballwedstrijd. Meer dan 60.000 supporters zagen het in het stadion gebeuren en juichten het jonge kereltje luidkeels toe. En Jack, die vond de touchdown "as fun as it looked".

Het leven van Jack Hoffman uit Atkinson, in de Amerikaanse staat Nebraska, veranderde in april 2011, toen hij op 5-jarige leeftijd een epilepsie-aanval kreeg van bijna een half uur en bijna stierf door ademhalingsproblemen. De diagnose was een kwaadaardig gezwel nabij de hersenstam. Omdat de operaties niet zonder gevaar waren, maakten vader Andy en zoon Jack een lijstje met wat er nog moest gedaan worden. Eén daarvan was een ontmoeting met footballster Rex Burkhead van de Nebraska Cornhuskers.

Na een hersenoperatie in oktober 2011 volgde een langdurige chemotherapie, die bijna ten einde liep in april 2013. Reden genoeg voor Burkhead en zijn team om de jongen in het zonnetje te zetten.

Het werd een overweldigende ervaring voor Jack en zijn gezin. "Ik was zo trots op hem, dat hij niet klungelde met de bal. Hij ging recht op zijn doel af. Hij heeft de trainer zeker niet in de steek gelaten. Het was magnifiek", reageerde vader Andy achteraf.

Dankzij de massale positieve respons besloot men volop te gaan voor de "Team Jack Foundation", een organisatie die geld inzamelt om het onderzoek naar kanker bij kinderen mee te helpen financieren. Met verschillende american footballspelers als vrijwilligers. Zo hielp Burkhead mee om de liefdadigheidsinstelling nationale bekendheid te geven.

Met succes, want intussen werden al miljoenen dollars bij elkaar verzameld, waarmee momenteel ook een 60-tal gezinnen, waar een van de kinderen kanker heeft, financieel kunnen ondersteund worden. "Want we wilden een halt toeroepen aan de behandelingen die men de zieke kinderen al vanaf 1982 gaf, omdat er na zovele jaren nog altijd geen alternatief was. Waarom bleven we hen giftige stoffen toedienen die hun nieren naar de vaantjes hielpen? We moesten toch beter kunnen dan dat?" aldus vader Andy begin dit jaar op nieuwswebsite The Daily Iberian.

Ook al probeert Jack, intussen 12, sinds het onvergetelijke sportmoment te leven zoals een normaal kind, toch moet hij regelmatig op bezoek bij een gespecialiseerde kinderarts. Vader Andy: "Maar hij doet het fantastisch. Hij voelt zich zo gezegend na 2 hersenoperaties en 2 uitgebreide chemotherapiebehandelingen. Er zijn kinderen die daardoor voor de rest van hun leven in een rolstoel belanden, waardoor ze niet langer kunnen sporten. Omdat ze de handelingen van hun lichaam niet langer kunnen controleren. Gelukkig kan Jack wel nog sporten, vooral basketbal, voetbal en american football. We zijn God erg dankbaar voor ieder moment dat hij ons geeft."

"Wel heeft hij wekelijks een epileptische aanval, ten gevolge van de tumor in zijn hoofd. Hij valt dan flauw en staart doelloos recht voor zich uit. Hij zal dus nooit met een auto kunnen rijden. Want ook al groeit de tumor niet meer, hij is er wel nog. Die moeten we dus in het oog blijven houden. Maar dat hij niet volledig genezen is, betekent niet dat hij niet verder kan met zijn leven."

"We zijn er nog lang niet, wat die kanker betreft. En het kan goed zijn dat Jack opnieuw chemo moet krijgen. Maar hij probeert zoveel mogelijk van het leven te genieten", voegde vader Andy er in februari nog aan toe op CBS Sports.

Men denkt dat ik hem oppep, als we elkaar ontmoeten, maar het is juist andersom

Rex Burkhead in december 2017 op nieuwswebsite Metro West Daily News: "Jack is zo’n inspiratiebron voor mij. Men denkt dat ik hem oppep, als we elkaar ontmoeten, maar het is juist andersom. Iedere keer als ik bijvoorbeeld een kwetsuur oploop of met iets negatiefs in mijn leven te maken krijg, dan denk ik dat het nauwelijks vergelijkbaar is met wat hij iedere dag moet doormaken."

Vijf jaar geleden scoorde Jack Hoffman niet alleen op het sportveld, maar ook op het internet met volgende touchdown:

Meest gelezen