"Bijna 20 procent meer zwerfvuil in 2 jaar tijd": is statiegeld een oplossing? 

In amper 2 jaar tijd is het zwerfvuil met bijna 20 procent toegenomen. Dat vertelt Olivier Beys van de Bond Beter Leefmilieu in het programma "De markt". Een van de mogelijke oplossingen tegen zwerfvuil is statiegeld, maar dat is idee is erg controversieel.

Overal in Vlaanderen ziet u flesjes en blikjes langs de kant van de weg liggen. En dat zijn er jaar na jaar steeds meer. In amper 2 jaar tijd is het zwerfvuil met 20 procent toegenomen, vertelt Olivier Beys van de Bond Beter Leefmilieu. "Het gaat helemaal de verkeerde kant uit. Ik vergelijk het met de klimaatsverandering. Hoe meer we er over weten, hoe erger het is."

Statiegeld tegen zwerfvuil?

Zowat 40 procent van alle zwerfvuil zijn flesjes en blikjes. Om die rondslingerende flesjes en blikjes te verminderen denkt de Vlaamse Regering na over het systeem van het statiegeld. Dat systeem bestaat al in 38 landen, onder meer in Nederland. Wanneer je er een grote pet-fles koopt, betaal je 25 cent statiegeld. Maar dat geld krijg je ook terug wanneer je de lege fles inlevert. Daardoor wordt tot 95 procent van de pet-flessen in Nederland gerecycleerd.

Maar het systeem van statiegeld is ook erg duur. Een studie van afvalstoffenmaatschappij OVAM uit 2015 berekende dat statiegeld tot 77 miljoen euro zou kosten. Dat is 3 keer dan het het systeem van PMD-ophaling (24 miljoen euro).

We kunnen als industrie toch niet verantwoordelijk worden gesteld wanneer iemand een blikje wegwerpt? Dat is zoals sms'n achter het stuur en Apple aanklagen

Nathalie De Greve, handelsfederatie Comeos

Voor wie zijn de kosten?

Het is net dat hoge prijskaartje dat Comeos, de handelsfederatie afschrikt. Zij vrezen dat die kosten uiteindelijk bij de handelaars en consument zullen terecht komen. "Zwerfvuil is een gedragsprobleem" vertelt Nathalie De Greve van handelsfederatie Comeos. "We kunnen als industrie toch niet verantwoordelijk zijn wanneer iemand iemand een blikje in de natuur gooit? Dat is hetzelfde als sms'n achter het stuur en dat ik Apple zou aanklagen. En uiteindelijk met het systeem van statiegeld zal er nog steeds 60 procent zwerfvuil zijn."

Wij hebben nooit beweerd dat statiegeld al het zwerfvuil zal oplossen. Maar wel een heel belangrijke fractie. Heel snel en heel effectief.

Olivier Beys, Bond Beter Leefmilieu

"Wij hebben nooit beweerd dat statiegeld al het zwerfvuil zal oplossen" reageert Olivier Beyts van Bond Beter Leefmilieu. "Maar wel een heel belangrijke fractie. En zelfs heel snel en heel effectief. Er is geen enkel ander systeem dat dit resultaat kan behalen met dezelfde kosten."

Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is ook voorstander van statiegeld. Maar de Vlaamse meerderheidspartijen zijn verdeeld. In mei wordt er meer politieke duidelijkheid verwacht.

Meer informatie in '"De markt" om 12u30 op één.