"Vraagt deze dief vergiffenis voor hij in een winkel inbreekt?"

In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Daarbij nog een paar woorden voor steun prevelend in zichzelf. Voor een christen is dit een van de bekendste symbolische handelingen om zijn geloof te belijden. Ook voor deze man wellicht, al was het gevolg van zijn kruisteken duidelijk minder christelijk geïnspireerd en was het gebod "Gij zult niet stelen" hem tijdens zijn godsdienstlessen niet echt bijgebleven.

Op de camerabeelden van de New York Police Department was immers te zien dat de man, na het afzetten van zijn pet en het maken van een kruisteken, eind vorige week met een zware steen in een kledingwinkel in de wijk Gravesend in New York City inbreekt. Daarna ging hij aan de haal met 18 kledingstukken.

Op sociale media vroeg men zich, al dan niet met een grappige ondertoon, af waarom de man eigenlijk een kruisteken maakte. Was het omdat hij vooraf vergiffenis vroeg voor zijn daad? Hoopte hij dat God hem zou bijstaan in zijn vlucht nadien, dat hij niet gevat zou worden? Vroeg hij eigenlijk wel voor vergiffenis, vroeg hij niet eerder om toelating? Gaf God hem misschien aanwijzingen welke kleren mee te nemen? Of stal hij misschien kleren voor het goede doel?

De dief is voorlopig nog altijd niet gevat.