250 kinderen dakloos in Gent

In Gent zwerven dagelijks zeker 250 kinderen rond zonder een dak boven het hoofd. Dat blijkt uit cijfergegevens van het OCMW en verschillende hulporganisaties. Die hulporganisaties willen dat de stad, maar zeker ook de sociale huisvestingsmaatschappijen meer doen.

Het cijfer van 250 kinderen is zeker een onderschatting, want er zijn zeker dak- en thuisloze gezinnen die uit angst elke hulpverlening weigeren en dus niet voorkomen in de cijfers. Onder de koepel "Geen Kind op Straat" luiden enkele sociale organisaties uit Gent de alarmbel. Zij willen dat de stad, sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale organisaties meer inspanningen doen om ervoor te zorgen dat er geen kinderen meer op straat moeten leven. 

De stad Gent doet al inspanningen met onder meer de Taskforce Wonen die probeert versneld leegstaande woningen klaar te krijgen voor sociale bewoning. De stad heeft de voorbije winter ook het project Warme Winter opgestart, waarbij dakloze kinderen en hun ouders terecht konden in een naschoolse opvang in de basisschool Sint-Salvator tot halfnegen 's avonds. Dat is het moment waarop de nachtopvang de deuren open deed. Maar dat project werd enkele weken geleden stopgezet en binnenkort stopt ook de extra winteropvang van de stad.

"Geen Kind op Straat" vraagt de stad het project Warme Winter blijvend te maken zodat kinderen tenminste niet op straat gedwongen worden. Maar hun voornaamste eis is gericht naar de Sociale Huisvestingsmaatschappijen. Nu staan bijna 2000 sociale woningen in Gent gewoon leeg. Huisvestingsmaatschappijen moeten beseffen dat een dak boven het hoofd hebben belangrijker is dan dat die huizen genoeg comfort hebben, zegt Pascal Debruyne van "Geen Kind op Straat". Met een investering van 5.000 tot 10.000 euro kunnen heel wat woningen bewoonbaar gemaakt worden.

Zaterdag 31 maart verzamelen de Gentse sociale organisaties van "Geen Kind op Straat" in het Baudelopark voor een solidariteitsmoment met de dakloze kinderen. Er zullen dan tussen 18.00 en 21.00 uur 250 witte kaarsen aangestoken worden. Eén voor elk dakloos kind in Gent .