314 banen verloren door sluiting van opvangcentra voor asielzoekers

Door de sluiting van de asielcentra van het Rode Kruis sneuvelen in Vlaanderen 124 banen. In Wallonië gaan 190 jobs verloren. Dat hebben de socialistische vakbonden BBTK en SETCa bekendgemaakt. Ze spreken van een sociaal bloedbad bovenop een humanitair drama.

In Vlaanderen gaan twee opvangcentra dicht. In het opvangcentrum van Houthalen-Helchteren verliezen 80 mensen hun werk. In dat van Sint-Niklaas Westakkers moeten 44 mensen vertrekken.

Het Rode Kruis had naar aanleiding van de asielcrisis 500 nieuwe medewerkers in dienst genomen, met een contract dat loopt tot het einde van de asielcrisis. Toch vindt Rode Kruis-woordvoerder An Luyten het jammer om afscheid te moeten nemen van 124 collega's, die zich in een moeilijke periode hard hebben ingezet.

De vakbonden hebben alvast grote vragen bij de contracten met zogeheten ontbindende voorwaarde. Dat wil zeggen dat het contract eindigt wanneer de overheid de financiering stopzet. Ze aanvaarden niet dat het personeel van de opvangcentra nu "als vuil" aan de deur wordt gezet.

Ten laatste tegen eind 2018

De vakbonden wil snel duidelijkheid over de timing en wachten samen met het Rode Kruis, op informatie van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Wel is zeker dat de 314 jobs voor het eind van 2018 zullen verdwijnen.

Tijdens de asielcrisis in 2015 had het Rode Kruis in Vlaanderen 24 opvangcentra. In 2016 gingen 9 daarvan dicht. Vandaag zijn er nog 1.707 plaatsen over, verspreid over 13 opvangcentra. Gezinnen met kinderen zullen in elk geval pas verplaatst worden na de schoolvakanties.

190 banen in Wallonië

Aan Franstalige kant heeft de directie van het Rode Kruis op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat er heel wat opvangplaatsen geschrapt worden. 190 werknemers zullen daardoor hun werk verliezen, met name in de centra van Aarlen (42 jobs), Belgrade (41), Baraque Fraiture (29), Sainte Ode (32) en Doornik (46).