5 arrestaties na vernieling kunstwerk "Holy Cow" in kerk Kuttekoven

In het onderzoek naar de vernieling van het kunstwerk "Holy Cow", de gekruisigde koe in de kerk van Kuttekoven bij Borgloon, zijn 5 mensen opgepakt. Dat schrijft het Belang van Limburg en is ook onze redactie te weten gekomen.

Eind vorig jaar werd in de kerk van Kuttekoven, bij Borgloon in Limburg, het kunstwerk 'Holy Cow' tentoongesteld. Dat werk zorgde voor heel wat beroering. Het was een levensgrote koe die aan het kruis was genageld. Uit de koe lekte ook melk, dat in een groot bassin op de grond terechtkwam. Met het werk wou kunstenaar Tom Herck onder meer de voedselverspilling aankaarten. 

Maar het kunstwerk werd meerdere keren aangepakt door vandalen, die inbraken in de kerk. Het werd onder meer twee keer neergehaald, een keer besmeurd met bloed en er werden ook slogans op de kerkmuren gespoten. Ook een andere tentoonstelling van dezelfde kunstenaar werd het slachtoffer van vandalisme in die periode. De kapel waar de expo was, werd in brand gestoken.

Het parket is na de feiten een onderzoek gestart, en er werd ook een onderzoeksrechter aangesteld. Intussen zijn in het dossier al 5 personen opgepakt. Vier van hen moesten voor de onderzoeksrechter verschijnen. Maar uiteindelijk zijn ze alle vijf vrijgelaten. Er wordt nu wel bekeken of ze zich zullen moeten verantwoorden voor de rechtbank. Dat moet het verdere onderzoek nog uitwijzen.