Antwerpen wil "Capital of Things" worden

Antwerpen zet vandaag grote stappen richting "Capital of Things". Hiermee wil de stad heel hard inzetten op "Internet of Things" (IoT), anders gezegd toestellen die met elkaar verbonden zijn. "Het tot de The Beacon omgedoopte Tolhuis zal een lichtend voorbeeld zijn van hoe kleine en grote bedrijven kunnen samenwerken om hoogtechnologische producten te ontwikkelen", aldus burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Antwerpen heeft al een tijdje een project lopen samen met het technologiebedrijf Imec. Imec heeft in de stad op verschillende strategische plaatsen sensoren geplaatst. De sensoren registreren onder meer de luchtkwaliteit of de passantenstromen in de stad. Maar Antwerpen wil een stap verder gaan.

Bedrijven en universiteit werken samen

De Scheldestad wil start-ups en onderzoekers samenbrengen in één gebouw. "Place to be" is het voormalige Tolhuis, dat omgedoopt wordt tot The Beacon.

Het motto is: hoe meer de onderzoekers en bedrijfjes elkaar kunnen stimuleren, hoe beter. Daarvan is Caroline Bastiaens (CD&V), schepen voor Economie, overtuigd. "In The Beacon gaan we nog een stapje verder. De stad investeert 1,4 miljoen euro in het samenbrengen van bedrijven en start-ups. Samen gaan ze technologische producten ontwikkelen en op die manier investeren in bedrijven." 

Volgens heel wat specialisten is "Internet of Things" (IoT) de "next big thing". IoT verbindt toestellen -  geen computers of smartphones - met elkaar. In een huis betekent dit bijvoorbeeld dat de wasmachine verbonden wordt met het internet, zodat u die vanop afstand kan aanzetten. In een stad vertaalt het zich in slimme verlichting, slimme parkings of slimme vuilnisbakken. De mogelijkheden lijken onbeperkt. 

IoT-toepassingen lijken onbeperkt

Een voorbeeld: u rijdt in een stad en wordt door de navigatie-app geloodst naar een ondergrondse parking. Maar die staat helaas vol. Het smartcity-concept maakt het mogelijk voor de navigatie-app om u naar de parkeer­plaats te loodsen waar wel nog plaats is. Iedereen wint daarbij. U vindt makkelijk een vrije parkeerplaats en het verkeer in de stad wordt efficiënter geleid. 

Een ander voorbeeld zijn de slimme vuilnisbakken. Vandaag moeten de stadsdiensten elke vuilnisbak controleren. In de toekomst zal de chip in de vuilnisbakken de stadsdiensten waarschuwen wanneer ze geledigd moeten worden. 

Antwerpen blijft dus heel sterk geloven in de mogelijkheden van IoT. De stad wordt ondersteund door het onderzoeks- en technolgiebedrijf Imec. John Baekelmans is verantwoordelijk voor het project. "We willen samen met start-ups, technologiepartners en de Antwerpenaar van hieruit werken aan nog betere toepassingen voor de stad van morgen." 

Wat met 5G

Vandaag worden de eerste stappen gezet, maar als we over 5G-netwerk beschikken, kunnen nog meer toepassingen het licht zien. "Denk maar aan slimme camera's die beelden kunnen streamen. Nu moeten de bewakings­camera's over een kabel beschikken om de beelden door te sturen. Draadloos gaat dat nog te traag. Dankzij 5G zal het veel sneller gaan."

5G is nog controversieel. Een tijdje geleden hebben wetenschappers gewaarschuwd voor mogelijke gevaren, maar Baekelmans relativeert. "We moeten natuurlijk de stralingen regelmatig meten en indien nodig bijsturen, maar de technologie van 5G is anders dan die van nu. Trouwens, we moeten bij de inplanting van het 5G-netwerk ook daarmee rekening houden", aldus Baekelmans. 

De eerste 5G-netwerken worden pas in 2020 in ons land uitgerold.  

Meest gelezen