Video player inladen ...

Back to the 90s: deze hits doen u dansen en/of meebrullen, maar wist u dat de artiest intussen overleden is?

Vandaag en morgen organiseert MNM in het Sportpaleis het populaire retrofeest "Back to the 90s & nillies".  Twee decennia boordevol bekende nummers . We sommen er voor u zeven uit de nineties op. Zeven monsterhits waarvan de artiest intussen al overleden is, maar dankzij de muziek voor eeuwig in ons collectief geheugen blijft.

1. Mo-Do - "Eins, zwei, Polizei"

"Eins, zwei, Polizei, (drei, vier, Grenadier; fünf, sechs, alte Gags; sieben, acht, gute Nacht)", zo simpel klonk het in de zomer van 1994. Mo-Do bestormde er de internationale hitlijsten mee. De Italiaanse band bestond uit één zanger en drie dj's en bracht nummers in het Duits.  In 2013 beroofde zanger Fabio Fritelli zich van het leven. Hij werd 47.  

2. Captain Jack - "Captain Jack"

In 1995 liep iedereen keurig in het gareel met "Captain Jack" van de gelijknamige band. De in Cuba geboren Francisco Alejandro Gutierrez -later Franky Gee - kwam in Duitsland terecht als Amerikaans soldaat en besloot er te blijven. In 1995 richtte hij met enkele vrienden het project "Captain Jack" op. Tien jaar later kreeg Gee (43) een hersenbloeding en overleed aan de gevolgen ervan.

3. Da Boy Tommy - "Candyman"

Tom Debie, beter bekend als Da Boy Tommy, zette samen met collega-dj Da Rick eind jaren het jumpgenre op de kaart in Vlaanderen. Hits waren "Candyman" en "Halloween". In 2012 kreeg Debie een auto-ongeluk in Nieuwpoort. Hij werd 36.

4. Robert Miles - "Children"

Robert Miles wordt de godfather van de dreamhouse genoemd. De Italiaans-Zwitserse dj en producer overleed op 47-jarige leeftijd op Ibiza. Hij was al een tijdje ziek. Dreamhouse was het antwoord op hardcore en rave. Miles probeerde met minder beats en rustige melodieën jongeren op het einde van een feestnacht te kalmeren. "Children" uit 1995 werd een monsterhit.

5. Kris Kross - "Jump"

We sprongen met zijn allen vrolijk rond op "Jump" van Kris Kross uit 1992. Het piepjonge rapduo, Mac Daddy (14) en Daddy Mac (13), droeg gewoon zijn kleren achterstevoren. In 2013 werd een overdosis Mac Daddy fataal.

6. Nirvana - "Smells like teen spirit"

"Smells like teen spirit" (1991) op de plaat "Nevermind" betekende de grote doorbraak voor de Amerikaanse band Nirvana. Drie jaar later maakte de dood van zanger Kurt Cobain (27) alweer een einde aan het grungetijdperk.

7. The Cranberries - "Zombie"

Het overlijden van Dolores O'Riordan (46) van The Cranberries zit nog vers in ons geheugen.  De frontvrouw van de Ierse groep stierf in januari van dit jaar aan de gevolgen van een overdosis fentanyl.  Met haar unieke, overslaande stem in "Zombie" (1995) scoorde ze een iconische hit. O'Riordan stond net op het punt een nieuwe versie in te zingen met de Bad Wolves.