AFP or licensors

Chinese politie rolt bende op die met drones smartphones smokkelde

Een smokkelaarsbende slaagde erin om voor meer dan 65 miljoen euro aan smartphones te smokkelen van Hong Kong naar het Chinese vasteland. De Chinese politie kon 26 verdachten arresteren. De nieuwe smokkeltechniek baart de Chinese overheid kopzorgen. 

Chinese smokkelaars hadden een vernuft systeem uitgedokterd. Met een drone hadden ze twee kabels van 200 meter lengte gespannen tussen gebouwen aan beide kanten van de grens.

Aan die kabels hingen ze zakken waarin telkens 10 zogenaamde refurbished iPhones vanuit Hong Kong over de grens naar Shenzhen werden gesmokkeld.  Het duurde maar enkele seconden om de klus te klaren. In totaal konden zo 15.000 toestellen per nacht versast worden. 

Officieel is Hong Kong een deel van China, maar een streng bewaakte grens scheidt de stad die tot 1997 in Britse handen was van het Chinese vasteland. Shenzhen, net over de grens, is een van de snelst groeiende steden van China, het kloppende hart van de Chinese versie van Silicon Valley.

De Chinese politie vreest nu dat de dronetechniek steeds vaker zal ingezet worden en belooft een oogje in het zeil te houden. China is de grootste producent van drones ter wereld. Strengere regulering voor het gebruik van grotere drones moet het smokkelen aan banden leggen.