Italiaanse actrice Claudia Cardinale is eregaste op Internationaal Filmfestival Brussel

Van 20 tot 30 juni is de Italiaanse actrice Claudia Cardinale in Brussel als eregaste op het nieuwe Internationaal Filmfestival Brussel. De bijna 80-jarige Cardinale zal er de openingsdagen en de vertoning van een aantal films waarin ze schittert, bijwonen.

De eerste editie van het Brussels International Film Festival, kortweg BRIFF, heeft een grote naam gestrikt. In de jaren 60 was Claudia Cardinale een van de supersterren van het witte doek, in Europa en Amerika. Het festival programmeert trouwens een carrière-overzicht van La Cardinale. BRIFF loopt op verschillende locaties, onder meer Bozar, Flagey, UGC, Palace, Galeries en in open lucht. Er zijn drie competities, een Belgische, Europese en internationale. Naast de vertoningen en competities moeten allerlei neven-activiteiten jongeren aantrekken.     

Claudia Cardinale is Siciliaans maar ze zag het levenslicht in Tunis. Ze begon in films te acteren vanaf 1958. Samen met andere grootheden als Sophia Loren, Gina Lollobrigida en Laura Antonelli was ze het Italiaanse antwoord op Brigitte Bardot en Marilyn Monroe. Een tijdlang werd ze beschouwd als een van de mooiste vrouwen op aarde. Haar beste vertolkingen zijn te zien in "Il Gattoparde" van Visconti, "Otto e mezzo" van Fellini en de spaghettiwestern "Once Upon a Time in the West" van Sergio Leone. In 1993 kreeg ze in Venetië een Gouden Leeuw voor haar hele carrière.  Hieronder ziet u hoe Bardot en Cardinale elkaar proberen te overtroeven in "Les Pétroleuses" uit 1971.