Dansen in Duitsland kan u vandaag 1.000 euro kosten

Vandaag herdenken christenen over de hele wereld het lijden van Christus en zijn dood aan het kruis. Christen of niet: in Duitsland gebeurt dat met een verplichte "stille dag". Feesten is er vandaag verboden, in sommige deelstaten zelfs morgen ook. Een traditie met een tegentraditie.

Het is de Duitsers al jarenlang menens met het "Tanzverbot" op Goede Vrijdag: het verbod op feesten en fuiven wordt ondersteund door de grondwet. Artikel 140 van de Duitse grondwet voorziet namelijk in dagen van "arbeidsrust en geestelijke verheffing". En om die geestelijke verheffing op de dag van het lijden van Jezus Christus te bereiken, kan je dus maar beter niet dansen. In het openbaar toch niet.

Goede Vrijdag is trouwens niet de enige dag waarop in Duitsland niet gedanst mag worden, de meeste deelstaten hebben er nog een aantal. In Hessen zijn er zelfs 15 dagen waarop de beats en gitaren tijdens bepaalde uren moeten zwijgen.

Maar Goede Vrijdag is wel de enige dag waar het dansverbod voor alle deelstaten geldt. Al zijn er afwijkingen: in Berlijn, Bremen en Hamburg, de drie 'stadsdeelstaten', duurt het verbod maar tot vanavond 21 uur of middernacht, maar in Beieren, Hessen, Nedersaksen, Rijnland-Palts en Sleeswijk-Holstein geldt het voor 48 uur en is Stille Zaterdag echt stil. Wie dus een verlengd paaspartyweekend gepland heeft in Duitsland, kijkt maar beter goed uit.

Bovendien is het dansverbod meer dan een verbod op fuiven: zo zijn ook openbare evenementen verboden, sportwedstrijden en er is natuurlijk nog de legendarische lijst van honderden films die vandaag niet vertoond mogen worden. Ook daar wordt streng op toe gekeken. Vorig jaar kreeg een bioscoop nog een boete, omdat de verkeerde film op het witte scherm blonk. 

"Vrijheid van godsdienst is vrijheid van dansen"

Net als het dansverbod zelf, zijn ook de protesten daartegen een Duitse traditie geworden. Op verschillende plaatsen wordt opgeroepen tot manifestaties. Zo wil de Piratenpartij vandaag een demonstratie houden in Stuttgart. "We eisen een betere scheiding van kerk en staat", klinkt het. Maar als er tijdens de demonstratie effectief gedanst zou worden, dreigen de autoriteiten met een boete van 1.500 euro. In Noordrijn-Westfalen werd zelfs een demonstratie verboden. Al loopt het niet overal zo'n vaart: Berlijn, sowieso al de meest "Tanzverbot-soepele" deelstaat, knijpt al eens gauw een oogje dicht. 

Maar ook de autoriteiten zelf zitten verveeld met de regeling. Vorig jaar riep de vereniging van Duitse steden en gemeenten de politiek al op om het verbod te versoepelen of af te schaffen, op zijn minst aan te passen aan de "moderne tijd". Het hoogste gerechtshof gaf hen trouwens gelijk en suggereerde dat het dansverbod allerlei regels rond vrijheid van godsdienst en verzameling schendt. 

Maar een politieke regeling is er dus tot op heden niet. Vraag is of die er met de oprichting van het "Ministerie voor Heimat" ook zal komen. Want als er twee zaken bij de Duitse cultuur horen, zijn het wel het dansverbod en de bijhorende verontwaardiging daarover.  

Trouwens, thuis mag u wel dansen. Dat is privé en daar mag u "geestelijke verheffing" naar eigen zin invullen.