Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Francken overweegt om visumvrijheid Albanezen en Georgiërs in te perken: "We zijn niet het land van melk en honing"

Er blijven te veel asielaanvragen binnenkomen van Albanezen en vooral Georgiërs. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Als een ontradingscampagne niets uithaalt, overweegt Francken voor het eerst de "noodrem­procedure" voor de visumvrijstelling van Albanezen en Georgiërs in gang te zetten. 

In België waren er vorig jaar 418 asielaanvragen van Georgiërs, zo schrijft de krant De Tijd. Dat komt neer op een gemiddelde van 35 per maand. In maart bedroeg het aantal asielaanvragen met 95 al bijna drie keer zoveel. Vorig jaar vroegen ook 799 Albanezen asiel. Dat gemiddelde van 67 per maand in 2017 is in de eerste maanden van dit jaar stabiel gebleven.

Dat ergert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Georgië en Albanië worden namelijk beschouwd als 'veilige landen', waardoor de kans op asiel in ons land klein is. Dat maakt dat asielaanvragen uit die landen in een versnelde procedure worden behandeld en dat er veel minder kans is op het statuut van vluchteling. "Ze hebben natuurlijk hun redenen. Ze denken dat wij het land van melk en honing zijn. En dat zijn we niet." 

Die landen moeten veel beter controleren wie zij laten uitreizen en wie zij zo'n elektronisch visum geven

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Ontradingscampagne

Na de paasvakantie reist Francken eerst naar Albanië en wat later naar Georgië om een nieuwe ontradingscampagne te voeren. "Ik ga er duidelijk maken dat die asielzoekers niet naar hier moeten komen. Zij zijn niet welkom."

Als dat niets uithaalt, moet de visumvrijheid voor die landen herbekeken worden, vindt Theo Francken. "Die landen moeten veel beter controleren wie zij laten uitreizen en wie zij zo'n elektronisch visum geven. Daar moeten we toch eens naar kijken. Is daar geen corruptie? Hoe loopt dat? Zijn ze niet te soepel? Het is in elk geval duidelijk dat er iets schort."

Misschien moeten we maar eens bekijken of we de noodremprocedure voor een eerste keer gaan toepassen?

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Noodremprocedure

Blijft het mank lopen, dan moet alles op tafel komen, vindt Francken. Hij wijst naar de visumvrijheidstelling die Georgië en Albanië gekregen hebben. "Er is een Europese noodremprocedure ingevoerd op vraag van België en Duitsland voor landen die de visumvrijheid krijgen maar ze niet respecteren. Misschien moeten we maar eens bekijken of we dat mechanisme voor een eerste keer gaan toepassen?"

Overigens is België niet het enige land dat aan de alarmbel trekt. Ook in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden zijn er kopzorgen over de toestroom uit Georgië en Albanië.