vide

Het paasweekend komt eraan: wat werkt en wat niet?

Banken zijn vier dagen dicht, vanaf vandaag tot en met paasmaandag.  De Post werkt vandaag en morgen normaal. Trams, bussen en treinen rijden vandaag volgens het gewone schema. Op paasmaandag volgen ze de zondagsregeling. 

Geld afhalen aan bankautomaten blijft uiteraard wel mogelijk. Elektronisch bankieren kan ook. Maar de bankkantoren blijven tot en met paasmaandag dicht. Het betekent dat verrichtingen gedurende vier dagen niet verwerkt worden.

Opletten dus dat er voldoende geld op de rekening staat, als er vanaf dinsdag door domiciliëring van bepaalde opdrachten of door aflossing van een lening opeens een bedrag wordt doorgesluisd. Overschrijvingen en transfers tussen rekeningen zullen ook pas vanaf dinsdag opnieuw verwerkt worden.

Normaal moet het loon, dat doorgaans aan het eind van de maand uitbetaald wordt, intussen op de rekening staan. Navraag bij enkele sociale secretariaten leert ons dat het zowat overal het geval is. Voor de meeste werknemers doen zij de uitbetalingen in opdracht van de werkgevers. Zowel SD Worx als Acerta hebben die werkgevers op voorhand verwittigd voor dit weekend. En die waarschuwing lijkt goed opgevolgd te zijn.  

De post blijft op post tot zaterdag

Vandaag is er nog een normale postbestelling. Ook de kantoren van Bpost zijn vandaag en morgen open volgens de gebruikelijke regeling. Brieven en pakjes die morgen in de bus gaan of in het kantoor worden afgegeven, komen pas ten vroegste dinsdag terecht.

Ook de vervoersmaatschappijen De Lijn en NMBS passen hun dienstregeling aan. Treinen, bussen en trams rijden vandaag normaal. Zaterdag en zondag is de weekendregeling van toepassing. Paasmaandag is een feestdag, dus rijden ze ook dan volgens zondagsschema. Vanaf dinsdag geldt de regeling voor schoolvakanties.

De Lijn stipt aan dat er zondag her en der hinder kan zijn door de Ronde van Vlaanderen. Anderzijds worden in Oost-Vlaanderen daarom ook extra pendelbussen ingelegd. Meer informatie is te vinden op de websites van NMBS en De Lijn.

Winkelen

Warenhuizen zijn vandaag en morgen open, bij Carrefour vanavond zelfs uitzonderlijk tot 21.30 uur. Zondag en maandag blijven ze dicht, al zijn heel wat zelfstandige winkels in die ketens volgens hun zondagsregeling open.

In de winkelstraten zal het wat rustiger zijn dan gebruikelijk. Heel wat ketens houden de deuren zondag en maandag dicht. Uitzonderingen zijn Gent en Antwerpen, waar het koopzondag is en de meeste handelszaken dus wel hun deuren openen.

Hulpverlening

Politie- en hulpdiensten blijven uiteraard permanent bereikbaar, dus ook op zondag en maandag. Sommige (bij)kantoren zullen wel gesloten zijn. Best is de plaatselijke websites te raadplegen.