IOC-voorzitter Bach ontmoet Kim Jong-un

Het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach heeft in Pyongyang  een ontmoeting gehad met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het is de tweede topontmoeting van Kim Jong-un deze week. Maandag maakte hij zijn debuut in China. Het past in een charmeoffensief van Noord-Korea.

De officiële ontmoeting met Kim Jong-un gebeurde vrijdagnamiddag en zou in totaal een half uurtje geduurd hebben, zo vertelt IOC-voorzitter Bach in een interview aan het Amerikaanse persbureau AP, dat een permanente vertegenwoordiging heeft in Pyongyang. Nadien hebben beide heren nog gedurende 45 minuten een voetbalwedstrijd bijgewoond in het grootste stadion van de hoofdstad.

Volgens Bach steunt Kim Jong-un het plan om een Noord-Koreaanse delegatie te laten deelnemen aan de Zomerspelen in Tokio, over twee jaar. In 2022 zullen Noord-Koreaanse atleten ook deelnemen aan de Winterspelen in Peking. Vorige maand nam een beperkte delegatie deel aan de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Bach was donderdagnamiddag aangekomen in Noord-Korea om de sportontwikkeling in Noord-Korea te bespreken. Hij is de allereerste buitenlandse hoge gast die Kim Jong-un ontmoet sinds hij terugkeerde van zijn verrassingsbezoek aan de Chinese leider Xi Jinping.

Vorig jaar was de spanning op het Koreaanse schiereiland flink opgelopen door rakettesten en gespierde taal. Maar sinds begin dit jaar heeft Kim Jong-un het geweer van schouder veranderd en bewandelt hij een meer verzoenende koers. Ook een mogelijke ontwapening van zijn kernwapenarsenaal sluit hij niet uit.

De recente gesprekken met wereldleiders zijn voor Kim Jong-un een goede voorbereiding op de geplande topontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Die zou normaal moeten doorgaan in mei, maar een concrete datum en locatie is nog niet vastgelegd. Veel zal afhangen van de gesprekken tussen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon, die gepland zijn voor 27 april.

Copyright: AP