Koffie van Starbucks (en 90 andere bedrijven) moet kankerwaarschuwing krijgen in Californië

De koffie die verkocht wordt in Starbucks en heel wat andere koffiebedrijven moet in de Amerikaanse staat Californië een label krijgen waarop staat dat de koffie mogelijk kanker­verwekkend is. Dat heeft een rechter in Los Angeles beslist. De bedrijven zelf zijn het daar niet mee eens.

De weinig bekende Californische Raad voor Onderwijs en Onderzoek naar Toxinen (CERT) spande acht jaar geleden al een rechtszaak aan tegen zo'n negentig koffiebedrijven. De reden? In de koffie zou in hoge concentraties acrylamide zitten, een chemische stof die ontstaat tijdens het brandings­proces en mogelijk kankerverwekkend is. 

De koffiebedrijven verweerden zich. Eerst door aan te tonen dat de chemische stof maar in beperkte hoeveelheden in de koffie zat, later door aan te tonen dat er geen gezondheidsrisico is. "Maar de koffiebedrijven zijn er niet in geslaagd om aan te tonen dat de consumptie van koffie goed is voor de gezondheid", zo zegt de rechter. 

Starbucks zelf wil voorlopig niet reageren. De National Coffee Association, de vereniging die de Amerikaanse koffie-industrie verdedigt, doet dat wel. "We overwegen verdere stappen", zo valt er te horen. "Een kankerwaarschuwing op koffie zou misleidend zijn, want volgens de voedingsrichtlijnen van de Amerikaanse overheid kan koffie deel uitmaken van een gezonde levensstijl."

Starbucks en de andere bedrijven kunnen tot 10 april in beroep gaan tegen de beslissing. Verschillende beklaagden legden zich ondertussen wel al neer bij de beslissing en werken nu met een label met een kankerwaarschuwing.