Videospeler inladen...

Markante plekken: abdij Roosenberg in Waasmunster, op zoek naar de essentie van architectuur

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: abdij Roosenberg in Waasmunster.

In 1237 sticht de zusterorde Victorinnen in Waasmunster een abdij. Tijdens de Franse Revolutie (1789) verjagen de Fransen de zusters en vernielen ze het gebouw. Na de onafhankelijkheid van België in 1830  kan de zustergemeenschap terugkeren en bouwt ze een nieuwe abdij. In 1970 moeten de Victorinnen door een gebrek aan roepingen fusioneren met een andere orde, de Mariazusters van Franciscus. Ze beslissen om een nieuwe abdij te bouwen net buiten Waasmunster.

De toenmalige oversten lezen in een tijdschrift een artikel over de Nederlandse architect Hans van der Laan, een Benedictijnse monnik uit Leiden. Hij werkt aan een theorie rond maatverhoudingen, "het plastische getal", en hij gaat in zijn ontwerpen op zoek naar de essentie van architectuur. Van der Laan lijkt de zusters de geknipte architect voor hun nieuwe abdij.

De abdij van Roosenberg is Van der Laans eerste project waar hij geen rekening moet houden met bestaande gebouwen. Het is voor hem een droomopdracht om zijn theorieën te testen. Hij ontwerpt een minimalistisch complex waar alles strikt in verhouding staat tot elkaar. Ook het volledig interieur en het meubilair zijn van de hand van Van der Laan. Vorm, kleur en materiaal: alles is perfect op elkaar afgestemd. 

Op 6 augustus 1975 wordt de nieuwe abdij ingewijd en kunnen de zusters er hun intrek nemen. In 2016 is de gemeenschap ouder en kleiner geworden. Op 6 augustus van dat jaar verlaten de laatste vier zusters de abdij. Ze gaan in het moederklooster in het centrum van Waasmunster wonen. De abdij wordt vandaag gebruikt voor spirituele en culturele activiteiten.

Meest gelezen