Mondverzorger kan wachtlijst bij de tandarts kleiner maken

Een bezoek aan de tandarts zou er vanaf volgend jaar anders uit kunnen zien. In plaats van de tandarts zou het eerst een mondhygiënist kunnen zijn die je gebit nakijkt. Een nieuw koninklijk besluit maakt dat mogelijk. Mondverzorging als vak.  

Volgend jaar studeren ze af, de eerste “Bachelors in de Mondzorg”. De Hogeschool UCLL en de Arteveldehogeschool startten twee jaar geleden met de opleiding. Die kwam er na een rondvraag bij de tandartsen. Daaruit bleek de nood  aan mensen die de patiënten advies geven over mondhygiëne. Ook de Belgische Vereniging voor Parodontologen vindt screening en voorlichting belangrijk. Veel mensen lopen immers met tandvleesproblemen rond zonder het te beseffen. Met alle risico’s van dien, van tandverlies tot hartproblemen.

Preventie

Mondverzorgers zullen zich voornamelijk bezig houden met het voorkomen van tandproblemen. Dat betekent in de eerste plaats mensen uitleggen wat een goede tandhygiëne is en hoe ze hun gebit kunnen verzorgen. Daarnaast kunnen ze een eerste screening doen. Ze kunnen het gebit reinigen, tandsteen verwijderen, het tandworteloppervlak polijsten en röntgenfoto’s nemen.  

Momenteel zijn er zo’n 400 studenten in beide hogescholen. Die hebben geen moeite met het vinden van stageplaatsen. “Voor onze hogeschool alleen al zijn er 160 aanbiedingen,” zegt Katrien Vekemans van de UCLL, “een erkende mondverzorger kan op veel plaatsen terecht. Naast de tandartsenpraktijk heb je hebt de Centra voor Leerlingenbegeleiding, de rust-en verzorgingstehuizen en de wijkgezondheidscentra. Verder is er ook grote nood bij kwetsbare groepen zoals mindervaliden, bejaarden en bijvoorbeeld kankerpatiënten”. Tandartspraktijken hebben een behoorlijk lange wachtlijst. Met de erkenning van het beroep van mondverzorger zou die wat korter kunnen worden. Bovendien kan een betere mondverzorging op termijn minder tandproblemen en vervelende ingrepen vermijden.