Elk café in Vilvoorde moet minstens één werknemer hebben die Nederlands spreekt

In alle cafés van Vilvoorde moet er voortaan minstens één iemand Nederlands spreken. Dat staat in het nieuwe horeca­reglement daar. Iemand die Nederlands kent, is niet enkel nodig voor de klanten, maar ook om - in geval van nood - de hulpdiensten wegwijs te maken. 

Het nieuwe horecareglement was al aangekondigd, maar nu is het goedgekeurd door de gemeenteraad. Al veroorzaakte het wel wat discussie. 

Ten eerste moeten alle cafés tijdens hun openingsuren verplicht iemand aanwezig hebben die Nederlands spreekt. Die persoon kan dan indien er een noodgeval is met de brandweer of politie overleggen. Volgens schepen Viviane Schaessens spreken een aantal caféuitbater geen Nederlands, maar ook geen Frans of Engels. "Het is ook om de cafés zelf te beschermen. Het is voor de hulpdiensten moeilijk als er niemand Nederlands - of zelfs Frans of Engels - spreekt."

Geen veranda's

Voor de eenvormigheid van de nieuw aangelegde Grote Markt in
Vilvoorde, mogen cafés ook geen veranda's meer hebben. Overdekte
winterterrassen mogen wel nog.

Onder meer café De Koning van Spanje had al een ontwerp voor een nieuw terras, maar dat lijkt te veel op een veranda.