Vijftien (random) vragen, meer heeft deze site niet nodig om uw naam te achterhalen

Vijftien vragen en vijftien antwoorden. Meer heeft de website oilsjtanalytica.org niet nodig om uw identiteit te achterhalen. "Ik wil dat mensen nadenken over wat ze allemaal delen op het internet", zegt ethisch hacker Inti De Ceukelaire.

Coca-Cola of Pepsi, een kat of een hond, uw lievelingskleur of de muziek die u wil beluisteren. De vragen die u via oilsjtanalytica.org voorgeschoteld krijgt, lijken allemaal vrij banaal. In totaal doet de website drie pogingen om uw naam te achterhalen. En zowat elke keer is het raak, zo blijkt uit een steekproef van onze redactie. 

Het is duidelijk dat de website gegevens van uw Facebookprofiel gebruikt. Een collega die met een andere naam op Facebook zit, kreeg namelijk die naam te zien op het einde van de rit. 

Cambridge Analytica

Hoe alles precies in zijn werk gaat, wil ethisch hacker Inti De Ceukelaire (nog) niet zeggen. Al benadrukt hij wel dat het hier gaat om een parodie op Cambridge Analytica, het Britse bedrijf dat data van miljoenen mensen zou hebben verzameld via Facebook.

"Voor veel mensen is dit een ver-van-hun-bed-show, ook al zijn hun gegevens erbij betrokken", zegt De Ceukelaire aan VRT NWS. "Ik wil de mensen vooral met de neus op de feiten drukken, zodat ze nadenken over wat ze allemaal delen. De quizjes die ze invullen (onder meer via Facebook, nvdr.) zijn niet zo onschuldig als ze lijken."

Privacygegevens

De ethische hacker raadt iedereen aan om zijn privacygegevens na te kijken en ook goed te bekijken welke apps allemaal toegang hebben tot uw gegevens. "Al zou het voor oilsjtanalytica niet echt iets uitmaken", zegt hij al lachend.