Koninklijke familie krijgt paaslam uit Lo-Reninge

De handelaars van het Slachthuis van Anderlecht en van de buurt hebben vandaag een paaslam aangeboden aan de koninklijke familie. Het lam is ongeveer 100 dagen oud en werd gekweekt in West-Vlaanderen. De traditie gaat terug tot in de jaren 50 van de vorige eeuw.

Het lam is opgegroeid in Lo-Reninge op de boerderij van de familie Bucquoye. Het is woensdag geslacht en vandaag versierd in het slachthuis van Anderlecht. Daarna bracht een delegatie het naar het koninklijk paleis.

De schenkers hebben zich verenigd in de "VZW Handelaars en Ambachtslui van de wijk rond het slachthuis en de Markten van Anderlecht." Dat is een heel lange naam voor een reeks handelaars en verenigingen die in en rond het Slachthuis actief zijn", vertelt Joris Tiebout, de CEO van de NV Abattoir. "Ook de parochie van Kuregem maakt daar bijvoorbeeld deel van uit."

West-Vlaamse trots

Voor Eddy Bucquoye uit Lo-Reninge, een dorp in West-Vlaanderen, is het de tweede keer dat hij het paaslam mag leveren. "Dit is een hele eer, en een erkenning van onze ambacht en onze familie," zegt een trotse Eddy.

"We hopen hiermee ook aan te tonen dat er in de vleessector ook nog mensen op een eerlijke manier hun boterham willen verdienen. Met het recente schandaal in de vleessector is het goed dat we dit nog eens in de verf kunnen zetten", besluit Eddy.