Videospeler inladen...

Staking bij grootste IT-onderaannemer Vlaamse overheid: "Wachten op eerste sweatshop die diensten levert aan Vlaanderen"

Het personeel van IT-dienstenbedrijf DXC Technology in Mechelen, het voormalige HP, staakt. Het bedrijf is de grootste onderaannemer voor informaticadiensten bij de Vlaamse overheid. Volgens de bonden probeert de directie stapsgewijs 89 werknemers te ontslaan, buiten de procedure-Renault om. Ook zouden daarbij systematisch 45-plussers geviseerd worden. 

Het conflict tussen de directie van DXC Technology en de vakbonden loopt al maanden hoog op. Een jaar geleden ontstond het nieuwe bedrijf als gevolg van de fusie tussen de IT-dienstenleveranciers CSC en HPE Enterprise Services, de zakelijke poot van IT-gigant HP. Maar in oktober kondigde de nieuwe directie aan dat ze de procedure-Renault voor collectief ontslag zou opstarten bij de Mechelse vestiging van DXC, nog tot 2022 de grootste IT-onderaannemer van de Vlaamse overheid: 89 van de 584 werknemers zouden daarbij ontslagen worden. 

Maar de gesprekken daarover draaiden in januari op niets uit en de informatie- en consultatiefase van de wet-Renault werd afgeblazen. Volgens de bonden wil de directie nog altijd 89 oudere werknemers ontslaan, buiten de wettelijke procedure voor collectief ontslag om. "Het is echt een heksenjacht op 45-plussers, om ze te vervangen door jongere krachten", zegt Eric Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB.  

Voor de Vlaamse Overheid moeten sociale misdrijven in haar gebouwen en voor haar rekening kunnen, zolang het niet rechtstreeks bij een ambtenaar is

Perscommuniqué van het vakbondsfront bij DXT Technology

Ook een ultieme verzoeningsvergadering tussen bonden en directie op 8 maart liep spaak. Vandaag wordt er daarom voor het eerst gestaakt bij DXC in Mechelen. Die staking wordt volgens de bonden goed opgevolgd. "Een viertal managers is aan het werk, voor de rest niemand. Het gebouw is leeg", zegt Koen Dries van de christelijke bediendebond LBC-NVK. "Weet dat bij een stemming, waar 80 procent aan deelnam, 97 procent aangaf te willen staken."

Ook nadien zullen "voor onbepaalde duur" gelijkaardige acties volgen. De bonden willen ook grote klanten en toekomstige klanten bezoeken "om hen te vragen hun onderaannemer de wetgeving te doen naleven".

Homans: "Dit is een privébedrijf"

De vakbonden kijken met name naar de Vlaamse overheid en in het bijzonder naar de bevoegde minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA). Een vraag daarover in het Vlaams parlement van Yasmine Kherbache (SP.A) werd vorige maand afgewimpeld door Homans. "Neen, ik plan absoluut niet een onderzoek in te stellen, noch in contact te treden met de betrokken partij, gelet op het feit dat het een private onderneming is en geen entiteit van de Vlaamse overheid", klonk het toen.

Bij bonden wordt daarop bijzonder misnoegd gereageerd. "Voor de Vlaamse overheid moeten sociale misdrijven in haar gebouwen en voor haar rekening kunnen, zolang het niet rechtstreeks bij een ambtenaar is. Het is wellicht wachten op de eerste sweatshop die diensten levert aan Vlaanderen, met dank aan de N-VA", klinkt het in een mededeling.

 "De minister steekt zich weg", vindt Jan Meeuwens van de socialistische bond BBTK. "Wij vinden dat ook de Vlaamse overheid haar verantwoordelijkheid in deze kwestie moet opnemen."

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA).

"We respecteren de wettelijke verplichtingen"

De directie van DXC Technology reageert in een communiqué op de staking: "Wij keuren de acties en communicatietechnieken van de vakbonden nadrukkelijk af. In de tussentijd zal DXC Technology al het nodige doen om gefocust te blijven en om ervoor te zorgen dat de dienstverlening van onze klanten niet beïnvloed wordt."

Het bedrijf benadrukt dat het zal doorgaan met "het transformatieproces" bij DXC, "mits het respecteren van al onze wettelijke en bestaande verplichtingen".

Meest gelezen