Politie: "Vroege wielertoeristen op Ronde-parcours fietsen op eigen risico"

Morgen begint de officiële Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen pas echt, maar sommige fietsers gaan het parcours al een dagje eerder op.

Voordat de profrenners de Ronde van Vlaanderen fietsen, is het eerst de beurt aan de wielertoeristen. Die kunnen de dag voor de officiële wedstrijd het parcours al eens gaan verkennen.

Maar sommige fietsers willen de drukte voor zijn en beginnen er een dagje eerder aan. Ze moeten er dan wel bijnemen dat niet alle hellingen toegankelijk zijn. De Oude Kwaremont, de aankomstzone en de Paterberg blijven vandaag nog afgesloten, want daar worden de vipzones volop opgebouwd.

De rest van het parcours is wel toegankelijk, maar zonder politiebegeleiding, zegt Jurgen De Landsheer, korpschef van Geraardsbergen. "We nemen bewust geen maatregelen, dus wielertoeristen fietsen op eigen risico. Als we de straat zouden opgaan, dan creëren we een vals gevoel van veiligheid." 

Op de échte Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen zullen zowel politie als seingevers aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden en de veiligheid te verzekeren.