Video player inladen ...

Protest tegen vuile lucht breidt uit naar Vlaamse scholen

Tientallen scholen hebben vanmorgen actiegevoerd voor schonere lucht in de stad. Het protest dat twee weken geleden begon in Brussel wordt nu ook opgepikt door scholen in Vlaanderen.

Twee weken geleden begon één Brusselse school met een symbolische actie op vrijdagochtend: even de straat voor de school afsluiten, om duidelijk te maken dat er dringend iets moet gebeuren aan de luchtkwaliteit in de steden. Aanleiding was de Pano-reportage van VRT Nieuws over de effecten van luchtvervuiling op schoolkinderen.

Een week later sprong een vijftal Brusselse scholen op de kar. En vanmorgen waren het er meer dan 40. Niet alleen in Brussel, maar ook in onder meer Antwerpen, Gent en Oostende.

De actie is een initiatief van bezorgde ouders, en werd "Filter Café Filtré" genoemd. Elke vrijdagochtend willen ze voortaan actievoeren, en dat willen ze volhouden tot aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Annekatrien Verdickt stond als bezorgde ouder in Brussel mee aan de wieg van de protestacties aan de scholen. Gisteren ging ze daarover in "De afspraak" in debat met de Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet.

Video player inladen ...