Video player inladen ...

Rusland zet nog meer Britse diplomaten uit

Rusland neemt bijkomende diplomatieke maatregelen tegen het Verenigd Koninkrijk. De Britse ambassade in Moskou moet het aantal diplomaten en personeelsleden verlagen tot het aantal dat Rusland er nog heeft op zijn ambassade in Londen. Die uitwijzing komt bovenop de 23 diplomaten die het land eerder al moesten verlaten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou heeft een hele reeks westerse ambassadeurs op het matje geroepen. De vertegenwoordigers van de landen die de afgelopen dagen Russische diplomaten hebben uitgewezen, kregen te horen welke tegenmaatregelen Rusland neemt. 

Spiegelmaatregelen

Zoals verwacht antwoordt Moskou met 'spiegelmaatregelen' en moeten evenveel westerse diplomaten Rusland verlaten als er westerse diplomaten teruggestuurd zijn naar Moskou. Zo zullen bijvoorbeeld twee Nederlandse diplomaten uit Rusland moeten vertrekken.

Na de uitwijzing van 60 Amerikaanse diplomaten heeft Rusland nu maatregelen aangekondigd tegen 23 landen, waaronder Australië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland en Oekraïne. Het is voorlopig nog niet zeker dat er ook een Belgische diplomaat wordt uitgezet. Ons land kondigde pas later dan andere EU-landen aan dat het een Russische diplomaat zou wegsturen. Samen met Hongarije, Montenegro en Georgië is de Belgische ambassadeur voorlopig nog niet op het matje geroepen.

Rusland had eerder al 23 Britse diplomaten het land uitgewezen, na een gelijkaardige maatregel van het Verenigd Koninkrijk. Maar daar komen nu nog enkele diplomaten of diplomatieke personeelsleden bij: de Britse ambassade in Moskou mag nog maar evenveel personeel hebben als de Russische ambassade in Londen. Het overtollige personeel krijgt een maand de tijd om het land te verlaten. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk.

Moordpoging Russische ex-spion

De diplomatieke oorlog komt er na de moordpoging op de ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in Salisbury. Londen zette onder meer een aantal Russische diplomaten het land uit van wie bekend is dat ze in feite voor de inlichtingendiensten werken.

Ook de Verenigde Staten, de NAVO, een aantal Europese landen en ook Australië kondigden gelijkaardige maatregelen aan en willen dat Russische diplomaten vertrekken of worden vervangen.