"Zelfs zonder de affaire tussen Homans en Meeuws lusten de N-VA en de SP.A mekaar rauw"

Heeft de afgesprongen relatie tussen Liesbeth Homans (N-VA) en Tom Meeuws (SP.A) politieke relevantie? Volgens VRT-journalist Marc Van de Looverbosch zijn er voorbeelden genoeg die de haat tussen de N-VA en de SP.A illustreren. "Als privézaken geen aantoonbare politieke gevolgen hebben, is dat volstrekt irrelevant."

Beluister hieronder het gesprek met Marc Van de Looverbosch uit "De Ochtend" op Radio 1:

Knack bracht gisteren het verhaal van de stukgelopen relatie tussen N-VA-politica Liesbeth Homans en Antwerps SP.A-kopstuk Tom Meeuws. Het blad koppelt die affaire aan de aanvallen van de N-VA in de richting van Meeuws. Volgens minister Homans heeft die privézaak echter geen politieke relevantie.

"En ik geef haar groot gelijk", aldus VRT-journalist Marc Van de Looverbosch in "De ochtend" op Radio 1. "Alsof wat in Antwerpen gebeurt alleen maar een wraakoefening is. Zelfs zonder die affaire lusten de N-VA en de SP.A mekaar rauw. Er zijn voorbeelden genoeg die de haat tussen de twee partijen illustreren. Daar nu die liefdesaffaire bovenop gooien is een brug te ver."

Van de Looverbosch hekelt het feit dat de oude liefdesaffaire bekend is gemaakt. "Je kan daar mensen mee kapotmaken. We moeten opletten dat we niet afglijden naar het niveau van de Britse tabloids, die alleen maar interesse hebben in smeuïge verhalen die er niets toe doen, maar er bij het grote publiek wel in gaan als zoete koek. Als dat de manier is waarop we aan politieke verslaggeving moeten gaan doen, dan houd ik mijn hart vast."

"SP.A houdt best het hoofd koel en de voeten warm"

Hoe dan ook komt de positie van Tom Meeuws, die de tweede plaats bekleedt op de SP.A-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, steeds meer onder druk te staan. Er loopt nu ook een gerechtelijk onderzoek naar hem voor mogelijk geknoei met facturen bij De Lijn.

"Ik denk dat men best het hoofd koel en de voeten warm houdt in Antwerpen en gewoon afwacht wat er verder gebeurt", stelt Van de Looverbosch. "Stel u voor dat men Tom Meeuws moet opofferen, dan gaat er een heel dominospel beginnen te spelen. En dan is het maar de vraag of Jinnih Beels - want het is een duo Tom en Jinnih - dan nog bereid zou zijn om alleen de lijst te trekken."

 

Meest gelezen