Voor het eerst alcohol in Ierse pubs op Goede Vrijdag

Alcohol verkopen in een supermarkt of een pub op Goede Vrijdag was bijna 100 jaar lang verboden in Ierland, onder invloed van de Katholieke Kerk. Maar die invloed neemt snel af. Zo komt er binnenkort ook een referendum om het volledige verbod op abortus in Ierland af te schaffen.

Het was een jaarlijks terugkerend tafereel in de wijk Temple Bar in het centrum van de hoofdstad Dublin tijdens het drukke paasweekend: toeristen die de ene pub na de andere aandeden op zoek naar een Ierse Guinness.  Maar overal kregen ze hetzelfde antwoord: geen alcohol op Goede Vrijdag. Ook in supermarkten gold dezelfde maatregel. Alleen wie een trein nam of een ferry naar Wales bijvoorbeeld kon het verbod omzeilen.

Maar in januari stemde het Ierse parlement de wet weg. De motivatie was vooral het groeiende toerisme in Ierland en de bijdrage aan de economie.  Niet iedereen was voor: parlementslid Maureen O'Sullivan vroeg zich luidop af of Ierland alleen toeristen wil die geen 24 uur zonder alcohol kunnen. Maar de tanende invloed van de Katholieke Kerk op het leven van de Ieren valt niet meer terug te draaien. 

Abortusreferendum

Eergisteren heeft de Ierse regering trouwens een datum vastgelegd voor een referendum over abortus. Op 25 mei kunnen de Ieren zich uitspreken over de afschaffing van het volledige verbod op abortus. Dat is momenteel verankerd in de grondwet met een amendement dat het leven van een vrouw en de foetus die ze draagt gelijke waarde geeft. Op dit ogenblik kan een vrouw in Ierland tot 14 jaar cel krijgen wanneer ze bijvoorbeeld een abortuspil neemt.