Video player inladen ...

"Minstens 15 doden bij Palestijns protest op grens Gaza-Israël"    

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn er in één dag al 15 doden en 1.400 gewonden gevallen tijdens spanningen aan de grens tussen de Gazastrook, Palestijns gebied en Israël. Vandaag gaat een periode in van Palestijns protest op de grens. Die periode zal zes weken duren. Israël heeft intussen zijn troepenmacht aan de grens verdubbeld. Wie te dicht bij de grens komt, riskeert neergeschoten te worden.

De vijftien doden aan de grens met Israël zouden volgens Palestijnse bronnen gevallen zijn toen Israëlische soldaten het vuur openden op naar schatting 17.000 betogers. Die staan verspreid opgesteld op vijf verschillende locaties aan de grens. Het Israëlische leger probeert het protest op te breken, zo blijkt uit een tweet van de woordvoerder. 

Het protest komt er na een oproep van Hamas, de islamitische groep die de Gazastrook controleert. Die heeft de "Grote Mars voor de Terugkeer' aangekondigd, wat wil zeggen dat de Palestijnen zullen terugkeren naar Israël en Jeruzalem.

"Die mars begint vandaag op de 'landdag' en zal 6 weken duren", zegt correspondente Ankie Rechess in Tel Aviv. Op de 'landdag' herdenken de Palestijnen dat op 30 maart 1976 6 Palestijnen werden doodgeschoten door het Israëlische leger, omdat ze protesteerden tegen de onteigening van hun gronden door Israël.  De 'landdag' valt dit jaar toevallig samen met het joodse paasfeest, vandaag.

Het hoogtepunt van de protesten wordt verwacht rond half mei. Dan vieren zowel de Israëli's als de Palestijnen een aantal belangrijke dagen en rond die periode willen ook de Amerikanen hun ambassade verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem, zeer tegen de zin van de Palestijnen. 

"De spanningen lopen bijzonder hoog op", zegt Ankie Rechess. "De Palestijnen hebben zeven grote tentenkampen vlakbij de grens geplaatst; aan de andere kant heeft het Israëlische leger zijn troepenmacht aan de grens verdubbeld. Bovendien heeft Israël gezegd dat wie te dicht bij de grens komt, meteen zal neergeschoten worden. Het is dus bang afwachten wat er zal gebeuren".

Vanmorgen werd  al een Palestijnse landbouwer doodgeschoten toen hij de grens probeerde over te steken. Een tweede man werd gewond. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.