NICOLAS MAETERLINCK

Zin in paaseieren? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Oerei in Ieper

Het grootste ei vindt u dit weekend in Ieper. Daar heeft kunstenaar Koen Vanmechelen samen met veel vrijwilligers precies 600.000 herdenkingsbeeldjes geplaatst rondom een reusachtig eivormig beeld. Of het er écht exact 600.000 zijn kunt u tot 11 november zelf controleren, terwijl u een wandeling maakt tussen de beeldjes. Zowel het provinciaal domein als de installatie zijn gratis te bezoeken.

Parade van geiten en eendjes

Vanaf dit weekend kunt u een zeldzame collectie 2pk'tjes bewonderen in het Jubelpark in Brussel. Autoworld viert de 70e verjaardag van de auto-met-de-mooiste-bijnamen met een tentoonstelling. Liefhebbers van "Het geitje" of "De eend" worden op paasmaandag helemaal op hun wenken bediend want dan organiseert het museum een parade in en rond het Jubelpark.

Rode oortjes in Gaasbeek

Zondag heropent het Kasteel van Gaasbeek, met de tentoonstelling "Vanity fair". De expo toont werk van 2 verwante kunstenaars, ook al stierf Félicien Rops bijna 100 jaar voor de geboorte van collega-kunstenaar Thomas Lerooy. Zowel Rops als Lerooy hebben het over vergankelijkheid en verval, met een flinke dosis naaktheid erbovenop. 

Stadspaleis in Gent open

De Veldstraat in Gent is vanaf vandaag niet enkel de plek om te winkelen, u kunt er ook (gratis) genieten van de rust in een 18e-eeuws stadspaleis. De tuinen waren eerder al toegankelijk, maar bleven voor veel shoppers onbekend terrein. Dat kan veranderen nu ook de rest van het indrukwekkende paleis wordt opengesteld. Als de salons van het paleis goed genoeg waren voor de Franse koning Lodewijk XVIII, dan zijn ze ongetwijfeld ook luxueus genoeg voor u. Elk weekend bent u tussen 14 uur en 18 uur welkom bij de graaf en de gravin d'Hane Steenhuyse. Deze fotoreeks geeft u alvast een idee wat u te wachten staat.

Rinus komt thuis

Over de architecturale waarde van het Havenhuis in Antwerpen lopen de meningen uiteen, maar de kunstwerken die er nog tot 14 augustus te zien zijn kunnen wel op veel goedkeuring rekenen. Rinus Van de Velde toont er werk dat eerder ook in het S.M.A.K. in Gent te zien was, gebaseerd op een onverfilmd scenario van de Franse schrijver Jules Romains. De wonderlijke wereld van Van de Velde is vanaf dit weekend vrij te betreden in het Havenhuis. 

Dansen met Radio Soulwax

Soulwax speelt gratis ten dans in Brussel dit weekend! Voor u zich naar de hoofdstad rept: de broers Stephen en David Dewaele zijn niet fysiek aanwezig. Tijdens het Listen Festival kunt u wel de Europese première meemaken van de "Radio soulwax immersive installation". Een video-installatie met dansvloer, waar u kunt bewegen op het ritme van "Radio soulwax". Vinylliefhebbers zijn extra welkom op de beurs die tegelijkertijd wordt georganiseerd. 

Uitregenen aan zee

Elke 3 jaar verandert Beaufort de Belgische kustlijn in een gratis kunstparcours. In totaal staan 19 (monumentale) kunstwerken opgesteld op of rond het strand, enkel Blankenberge speelt niet mee, maar laat dat de pret niet drukken. Ondanks het voorspelde slechte weer belooft het een topweekend te worden aan de kust.  Meer informatie over de kunstwerken en de bijzondere plekken leest u in het artikel hiernaast.

Van klokken en hazen

In heel Vlaanderen worden er dit weekend eieren verstopt, hier vindt u een lange lijst met vindplaatsen. Of de eieren nu gebracht worden door klokken of de paashaas, de laatste (lichtgevende!) exemplaren zijn te vinden in de kasteeltuin van Alden-Biesen en kunt u beginnen zoeken na zonsondergang. Prettig weekend!