Video player inladen ...

Acteur Frank Aendenboom (76) onverwacht overleden

De Vlaamse acteur Frank Aendenboom is vorige nacht onverwacht overleden in zijn slaap. Dat meldt zijn kleindochter. Hij werd 76 jaar.

Frank Aendenboom is onder meer bekend van zijn rollen in de jeugdreeksen "Johan en de Alverman" (1965) en "Dirk van Haveskerke" (1978), maar meer recent was hij te zien in onder meer "De bossen van Vlaanderen" (1991), Lili en Marleen" (1994-2010), "Matroesjka's" (2005) en "Crimi Clowns" (2012-2017).

Daarnaast acteerde hij ook in meer dan veertig films, waaronder "Vrijdag" (1980), "De leeuw van Vlaanderen" (1985), "Hector" (1987), "Het sacrament" (1990) , "Brylcream boulevard" (1995) en "Frits & Freddy" (2010). En niet alleen op het scherm, maar ook op de planken was Aendenboom te zien. Zo was hij medeoprichter van het Antwerpse theatergezelschap Het Raamtheater, waar hij zowel acteerde als regisseerde.

(Lees voort onder het filmpje.)

VIDEO - Enkele iconische rollen van Frank Aendenboom op een rij

Video player inladen ...

In september 2014 kondigde Aendenboom aan dat hij zou stoppen met acteren. "Ik heb nooit voor mijn plezier geacteerd", liet hij toen optekenen in Dag Allemaal. "Ik ben er ooit aan begonnen, omdat ik merkte dat ik er nogal goed in was. Maar voor de rest... Je moet iets doen om de kost te verdienen, hé. In ieder geval: ik ga dat acteren dus niet missen." Enkel voor "Crimi Clowns" wilde hij nog in de huid van "Jos den dief" kruipen.

Frank Aendenboom is de zoon van actrice Gella Allaert. Hij was een tijdlang getrouwd met actrice Rosemarie Bergmans (74), die hij ontmoette op de set van "Johan en de Alverman". Op vrijdagvoormiddag 6 april vindt een publieke afscheidsplechtigheid plaats in Antwerpen. Hij zal later in intieme kring neergelaten worden op zee.

Stad Antwerpen opent rouwregister

Het Antwerpse stadsbestuur betuigt zijn oprechte deelneming aan de nabestaanden van de overleden Frank Aendenboom (76). Uit respect voor de acteur wordt vanaf zondagmiddag een rouwregister geopend in de stadswinkel aan de Grote Markt. Frank Aendenboom werd geboren in Antwerpen op 24 oktober 1941.

Bekijk een fragment uit "Hector" met Frank Aendenboom (1987)

Video player inladen ...
in "De bossen van Vlaanderen" © VRT - Mark De Vilder
Video player inladen ...