Video player inladen ...

Carles Puigdemont vanuit gevangenis: "Ik geef niet op"

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft vanuit zijn cel in Duitsland getwitterd dat hij niet zal opgeven. Puigdemont laat daarmee voor het eerst sinds zijn opsluiting persoonlijk van zich horen.

In zijn tweet verklaart de 55-jarige Catalaan: "Laat het voor iedereen duidelijk zijn: Ik zal niet opgeven, ik zal geen ontslag nemen, ik zal me niet terugtrekken, niet onder druk van het "onwettige handelen" van de verliezers van de verkiezingen (in Catalonië), noch door de arbitraire houding van zij die bereid zijn de rechtstaat op het spel te zetten, voor de "eenheid van het vaderland".

 

Eerder had een van zijn advocaten, Gonzalo Boyé, na een bezoek aan de politicus al een gelijkaardige boodschap doorgegeven. Hij zei toen dat Puigdemont "zich nooit zal overgeven" en "vastbesloten is om de strijd verder te zetten".

De 55-jarige Puigdemont werd op 25 maart opgepakt in Schleswig-Holstein, nadat hij met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken, op weg van Finland naar België. Maandag besliste de rechtbank dat de Catalaan in de cel in Neumünster moet blijven in afwachting van de gerechtelijke procedures in verband met de vraag tot overlevering van Spanje, waar Puigdemont wordt vervolgd wegens rebellie.