Video player inladen ...

Israël zegt dat het opnieuw streng gaat optreden als het geweld in Gaza aanhoudt

“Israël gaat streng optreden tegen de terreurorganisaties in Gaza als het geweld aan de grens met Israël blijft aanhouden”, dat heeft een woordvoerder van het Israëlische leger gezegd. Zijn waarschuwing komt er nadat gisteren duizenden Palestijnen betoogd hebben aan de grens en minstens 15 betogers doodgeschoten zijn door het Israëlische leger toen ze de grens wilden oversteken.

Woordvoerder en brigadier generaal van het Israëlische leger Ronen Manelis ontkent de beschuldigingen van overmatig geweld aan de Israëlische grens. “De mannen die door het Israëlische leger gedood werden, waren tussen de 18 en 30 jaar. Ze behoorden tot de militante groeperingen en waren betrokken bij het geweld." Volgens Manelis overdrijven de Palestijnen het aantal gewonden. “Er zijn een tiental gewonden gevallen door kogels, de anderen hadden last van traangas.”

Manelis zei dat Israël "geen massale overtreding van de grens naar het Israëlische grondgebied zal toestaan". “Als het geweld doorgaat, zullen we onze activiteiten niet meer kunnen beperken tot de grens en zullen we ook op andere plaatsen tegen deze terreurorganisaties optreden", aldus Manelis.

Bloedigste dag sinds grensoorlog in 2014

Gisteren startte een periode van Palestijns protest aan de grens met Israël. Het protest gaat over de 'Dag van de Terugkeer' naar het oorspronkelijke woongebied in Israël en wordt georganiseerd door Hamas. De periode zal 6 weken duren, tot 15 mei. Op die dag viert Israël zijn 70-jarige bestaan. Wat de Palestijnen als "nakba”, als “catastrofe” benoemen.

Volgens Palestijnse bronnen raakten tijdens de protesten 750 mensen gewond en vielen er 15 doden toen ze de grens wilden oversteken. Het was bloedigste dag in Gaza sinds de grensoorlog die Israël en Hamas in 2014 hebben uitgevochten.

Israëlische troepen reageerden op het protest met echte en met rubberkogels. Met drones lieten ze traangas op de betogers vallen. Het leger liet ook video's zien van scherpschutters die zich bij de grens hadden opgesteld.

Deze ochtend verzamelden een paar honderd Palestijnen zich in vijf tentenkampen die enkele honderden meters van de grensafzetting waren opgezet. De tenten dienen als startpunten voor marsen. Israël waarschuwt de betogers uit de buurt van de grens te blijven.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.