Braziliaanse sportjournalist voelt zich "vernederd" door ongevraagde kus live op tv

In Brazilië werd sportjournalist Bruna Dealtry ongevraagd op de mond gekust terwijl ze live op televisie verslag uitbracht. “Ik voelde me vernederd”, schreef Dealtry achteraf op haar Facebookpagina. Als reactie hebben verschillende Braziliaanse sportjournalisten een video opgenomen waarin ze hun ervaringen delen over seksuele intimidatie en aanranding tijdens het werk.

In het Braziliaanse Rio de Janeiro, zat het voetbalstadion van Sao Januario overvol tijdens een wedstrijd van voetbalclub Vasco tegen Universidad de Chile. Sportjournalist Bruna Dealtry zette zich tussen de menigte voor haar live verslag. Tijdens haar verslag probeert een man zonder hemd haar op de mond te kussen. De journalist reageert “dat was niet cool. Ik had het niet nodig, maar het is gebeurd.”

Dealtry beschreef het voorval op haar Facebookpagina en postte de video. “Vandaag ondervond ik de onmacht die zoveel vrouwen voelen in het stadion, in de metro en zelfs op straat", schreef Dealtry. “Ik werd op de lippen gekust, zonder mijn toestemming, terwijl ik mijn werk deed. Ik wist niet hoe ik moest reageren en kan niet begrijpen hoe iemand denkt dat hij het recht heeft om me op die manier te behandelen."

“Ik voelde me vernederd”, vertelde Dealtry nog aan CNN.
“Als dit met mij kan gebeuren terwijl de camera draait, stel je voor wat andere vrouwen wel niet moeten meemaken. Ik kon niet gewoon zwijgen.”

"We zijn allemaal het slachtoffer van seksisme"

Er kwam meteen veel reactie op het incident, vooral van andere vrouwelijke sportjournalisten.

"Iemand moest die eerste stap zetten", vertelde sportproducent Paula Pereira Ab aan CNN. "We weten dat we meer gemeenschappelijk hebben dan enkel vrouwelijk sportjournalist zijn. We zijn namelijk allemaal het slachtoffer van intimidatie, mansplaining en seksisme in het algemeen. Wij als minderheden in de sportwereld.”

#LaatZeHaarWerkDoen

Als reactie op het incident besloten een aantal vrouwen om actie te ondernemen. Geïnspireerd door de #MeToo-beweging, gebruikten ze sociale media om hun boodschap te verspreiden. Ze maakten een video van één minuut waarin ze hun ervaringen deelden over seksuele intimidatie met de hashtag #deixaelatrabalhar wat Portugees is voor #laatzehaarwerkdoen.

De video werd, volgens Braziliaanse media, miljoenen keren bekeken. Ook verschillende voetbalclubs, mannelijke fans en voetbalvedetten zoals Zico deelden de video, wat de vrouwen erg appreciëren.

"We maken deel uit van een wereldwijde beweging," zei een van de vrouwen. "Ons gevecht kan het gevecht van elke vrouw zijn. We hebben aangetoond dat wanneer we als groep samenkomen, onze stemmen luider klinken en we niet genegeerd kunnen worden."