AFP or licensors

Félix Tshisekedi volgt zijn vader op als leider van Congolese oppositiepartij

De Congolese oppositiepartij Union Démocratique pour le Progrès Social (UDPS) heeft Félix Tshisekedi aangeduid als haar nieuwe voorzitter. Hij is meteen ook de UDPS-kandidaat voor de presidentsverkiezingen die op 23 december zouden moeten plaatsvinden. Félix volgt zijn vader Etienne Tshisekedi op, die begin vorig jaar in Brussel overleed.

"Ik ben ervan overtuigd dat de UDPS dit jaar aan de macht zal kunnen komen om het land er weer bovenop te helpen", zei Félix Tshisekedi nadat hij met ruim 98 procent van de stemmen tot partijvoorzitter was gekozen. "Ik zal de president zijn die eindelijk de droom van de stichters zal kunnen waarmaken. Ik zal julie naar de overwinning leiden dit jaar, als er verkiezingen zijn."

Het tweede en laatste mandaat van Congolees president Joseph Kabila liep in december 2016 af. Er zouden eind vorig verkiezingen zijn, maar die zijn uitgesteld tot 23 december 2018.

De UDPS maakt samen met verschillende andere oppositiepartijen deel uit van de Rassemblement. Twee andere leden van dat platform gaven al aan presidentskandidaat te zijn: Moïse Katumbi, oud-medestander van Kabila en oud-gouverneur van Katanga, en Martin Fayulu, parlementslid en leider van de partij Ecidé.

Om het nog wat ingewikkelder te maken is er ook nog de UDPS-vleugel die huidig premier Bruno Tshibala steunt. Die is door president Joseph Kabila losgeweekt uit de oppositierangen, in een poging om de oppositie te verdelen en zijn eigen positie te versterken.