Video player inladen ...

Nobelprijswinnares Malala keert 5 jaar na aanslag terug naar haar geboortedorp in Pakistan

Nobelprijswinnares Malala Yousafzai is voor het eerst naar haar geboortedorp teruggekeerd in de Swatvallei in Pakistan. Uit voorzorg zijn wegen afgesloten en verloopt het bezoek per helikopter. Malala werd in haar dorp als tiener neergeschoten door de talibanmilitie, omdat ze had opgeroepen voor onderwijs voor meisjes.  

Malala Yousafzai heeft een bezoek gebracht aan haar geboortedorp Mingora in de Swatvallei, in het noorden van Pakistan. Het was de eerste keer dat de nu 20-jarige Yousafzai er kwam sinds ze in 2012 in het hoofd werd geschoten door een talibanstrijder.

Het bezoek was geheimgehouden tot de jongedame ter plaatse was, uit veiligheidsoverwegingen. Verschillende wegen die naar de stad leiden, waren afgesloten.
 

  Ik kan niet geloven dat het werkelijk gebeurt. Ik heb er de voorbije jaren zo dikwijls van gedroomd naar mijn geboorteland terug te keren

Malala Yousafzai

Yousafzai landde donderdag in Islamabad voor een vierdaags bezoek aan Pakistan. Ze vloog vanochtend per helikopter naar de Swatvallei. "We zijn heel blij dat Malala vandaag in Swat is", verklaarde een voormalige leraar, Muzaffar Khan.

"Ik kan niet geloven dat het werkelijk gebeurt. Ik heb er de voorbije jaren zo dikwijls van gedroomd naar mijn geboorteland terug te keren", zei Malala Yousafzai met tranen in de ogen tijdens een emotionele toespraak donderdag in Islamabad.

"Ik ben zeer gelukkig onze dochter hier welkom te heten", reageerde premier Shahid Khaqan Abbasi. "U bent één van de sterkste Pakistaanse stemmen tegen extremisme".

Malala jongste Nobelprijswinnaar ooit

In Swat werd Yousafzai in oktober 2012, toen ze nog 15 jaar was, op weg van school naar huis in het hoofd geschoten door de taliban. Ze schreef toen al bijna drie jaar een blog voor BBC Urdu over haar leven onder talibanbewind. De aanval riep heel wat internationale verontwaardiging op en Yousafzai, die naar Groot-Brittannië werd overgebracht voor medische verzorging, groeide uit tot een boegbeeld van de strijd voor het recht van vrouwen om onderwijs te krijgen. In 2014 kreeg ze als jongste persoon ooit de Nobelprijs voor de Vrede.

AFP or licensors
AFP or licensors