Videospeler inladen...

Passagier in verongelukte bus: "Het was voorbij in enkele seconden, gelukkig had iedereen zijn gordel aan"

Alle inzittenden van de Belgische reisbus die betrokken is geraakt bij een zwaar verkeersongeval in Duitsland, droegen hun veiligheidsgordel en dat heeft erger voorkomen. Dat zegt Hans De Mont, een van de passagiers. De bus van Linden Cars uit Rotselaar was op weg naar een ski-oord in Oostenrijk. Vanavond blijven nog negen slachtoffers in het ziekenhuis. Zeven van hen worden morgen  ontslagen, één slachtoffer wordt gerepatrieerd en het negende slachtoffer (de tweede chauffeur, nvdr.) blijft nog in een Duits ziekenhuis.

Bij het ongeluk met de reisbus kwam de chauffeur om het leven en raakten 19 mensen gewond. Onder hen is ook de tweede buschauffeur, die er erger aan toe is. Maar het had erger kunnen zijn: "Iedereen droeg zijn gordel. Men had ons gezegd dat we dat moesten doen. En gelukkig hebben we het ook gedaan", vertelt De Mont. In autocars is het wettelijk verplicht om een gordel te dragen.

Hij vertelt dat hij lag te slapen toen de bus rond kwart na middernacht plots inreed op een vrachtwagen. Het gebeurde allemaal heel snel. "Het was voorbij in één of twee seconden." De Mont zelf is ongedeerd gebleven, maar hij zag mensen die geklemd zaten, onder wie de chauffeur. Die man is overleden.

"Mijn vrouw zat aan het venster en gelukkig had ze haar hoofd naar de andere kant gericht, want het glas is gesprongen", gaat hij voort. "Velen zijn met hun hoofd op de zetel voor hen gebotst."

"We wachten nog op de anderen die naar het ziekenhuis zijn. Daarna hopen we verder te reizen." Volgens de zaakvoerster van reisbureau Jowi Reizen, dat het vervoer regelde voor de skireis van reisorganisator Sporty Ski, zetten inderdaad de meeste inzittenden hun reis voort. Het gaat in totaal om 25 mensen. 

VAB en Rode Kruis sturen hulpteam ter plaatse

Vanuit België zijn vijf hulpverleners onderweg naar de plaats van het ongeval. Het gaat om twee medewerkers van automobilistenbond VAB en drie medewerkers van het Rode Kruis.

"De medewerkers van de VAB gaan logistieke zaken regelen", zegt Maarten Matienko van VAB. "We in welke ziekenhuizen de slachtoffers liggen en bekijken hoe we hun repatriëring naar België kunnen organiseren. De medewerkers van het Rode Kruis zullen psychologische bijstand verlenen."

Het onderzoek naar hoe het ongeval in Beieren is kunnen gebeuren is nu in handen van de Duitse justitie. Maar ook het parket van Leuven is een onderzoek gestart, ter ondersteuning van de Duitse collega's.
 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen