Vervoort: "Ministerraden zijn therapiesessies geworden voor Pascal Smet"

In een weekendinterview met de krant Le Soir haalt de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) opnieuw zwaar uit naar de minister van Mobiliteit in zijn regering: Pascal Smet (SP.A). "De ministerraden zijn therapiesessies geworden: we verliezen veel tijd omdat we telkens aan Pascal Smet moeten uitleggen wat hij moet doen en hoe hij de zaken moet aanpakken." Werknemers van Uber noemt hij "moderne slaven". "Je kan niet links zijn én Uber verdedigen", sneert Vervoort nog. 

Toen de taxisector eerder deze week Brussel platlegde uit protest tegen het Brusselse taxiplan, had Vervoort zich al kritisch uitgelaten over Smet. Volgens Vervoort had de betoging voorkomen kunnen worden als Smet bereid was geweest tot "echt overleg". 

Het stof tussen beide partijen is duidelijk nog niet gaan liggen. Smet heeft een hervormingsplan klaar voor de taxisector dat de Brusselse regering in eerste lezing heeft goedgekeurd. PS laat nu via Vervoort weten dat het in tweede lezing alsnog zal worden geblokkeerd.

"Ik heb Pascal Smet gewaarschuwd dat hij grondig moest overleggen met de taxisector", aldus Vervoort. "Er is advies gevraagd aan de sociale partners, dat was negatief. Als de minister dan met hetzelfde project terugkomt voor een tweede lezing, zegt dat hij overleg heeft gepleegd maar dat hij bij zijn eigen gelijk blijft, dan leg ik hem heel rustig uit dat wij het niet zullen goedkeuren. Pascal Smet moet zijn taxiplan herzien."

Als ik jonge gastjes zie rondrijden op een fiets met een rugzak van UberEats of Deliveroo: dan denk ik dat we terug in het tijdperk van de slavernij zijn beland.

Rudi Vervoort (PS)

Vervoort zegt dat hij fundamenteel problemen heeft met de manier waarop platformen als Uber en Deliveroo te werk gaan.

"Wanneer ik jonge gastjes zie op een fiets, met een grote rugzak van UberEats of Deliveroo, dan zie ik een nieuwe vorm van slavernij. Zij werken voor een miserabel salaris met een onbestaand statuut. De restaurants verdienen er ook niets aan, want zij moeten 30% van de opbrengst afstaan. De platformen nemen alle winst en trekken zich niets aan van de rest."

Vervoort begrijpt dus ook niet waarom Pascal Smet zich opwerpt als verdediger van Uber. "Je kan niet links zijn én Uber verdedigen", aldus Vervoort.

"John Crombez moet orde op zaken stellen bij Brusselse SP.A"

Het botert al een tijd niet meer tussen de Brusselse PS en SP.A. PS-kopstukken als Laurette Onckelinx en Rudi Vervoort laten geen kans onbenut om hun ergernis over Pascal Smet duidelijk te maken, maar ook de Vlaamse socialisten geven regelmatig openlijk kritiek op de PS.

"Pascal Smet gaat zeer ver door te zeggen dat wij onszelf verkocht hebben aan de maffieuze taxisector. Voor een zusterpartij als SP.A vind ik dat zware woorden."

Volgens Vervoort werkt de Brusselse SP.A met twee maten en twee gewichten. "Op lokaal niveau werken ze maar al te graag samen met PS, op gewestelijk niveau halen ze telkens hard naar ons uit. Ik roep partijvoorzitter John Crombez op om orde op zaken te stellen bij de Brusselse SP.A."