Video player inladen ...

VN-Veiligheidsraad houdt spoedvergadering over geweld in Gaza

De VN-Veiligheidsraad is in spoedzitting bijeengekomen over het geweld in de Gazastrook. Gisteren zijn er minstens 15 Palestijnse betogers neergeschoten door het Israëlische leger toen ze de zwaarbewaakte grens wilden oversteken. VN-Secretaris-Generaal Guterres eist een onafhankelijk onderzoek. Ook Europese Unie vraagt onafhankelijk onderzoek na het geweld op de Gazastrook.

De echte balans van de protestdag en de Israëlische repressie is nog niet duidelijk. Volgens de laatste berichten heeft het geweld het leven gekost aan 15 betogers en zijn er zeker 1.400 anderen gewond geraakt. De Palestijnse VN-ambassadeur heeft het intussen over 17 doden onder wie ook kinderen. 

De VN-Veiligheidsraad is niet tot een eensgezind standpunt gekomen. De Israëlische delegatie bleef afwezig wegens het Paasfeest. De Palestijnse vertegenwoordiger beschuldigde Israël ervan het humanitaire recht en het oorlogsrecht te hebben geschonden door op jongeren te schieten. Ook andere delegaties betreurden het buitensporige geweld, maar riepen op tot een diplomatieke oplossing. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De VN-Secretaris-Generaal Antonio Guterres wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt en dat burgers en zeker kinderen, niet worden geviseerd.  Hij vreest ook voor een escalatie de komende weken. 

Ook Europese Unie wil onafhankelijk onderzoek

De Europese Unie vraagt een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van echte kogels door het Israëlisch leger op de Gazastrook. Dat meldt de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini.
"In het bijzonder het gebruik van scherpe munitie moet het onderwerp zijn van een onafhankelijk en transparant onderzoek", aldus het persbericht. "Terwijl Israël het recht heeft om zijn grenzen te beschermen, moet het gebruik van geweld steeds proportioneel zijn."

"Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging zijn grondrechten die gerespecteerd moeten worden", aldus Mogherini nog in het persbericht. "Het is essentieel da dat de rust onmiddellijk terugkeert. Alle partijen die betrokken zijn moeten terughoudend zijn en een verdere gewelddadige escalatie tegengaan, net als elke andere daad die burgers in gevaar brengt"

"Tweestatenoplossing is enige manier"

De EU herhaalt haar oproepen om een einde te maken aan de afsluiting van de Gazastrook en de grensovergangen volledig te openen, maar respecteert ook de legitieme bezorgdheden van Israël over zijn veiligheid, klinkt het nog. Daarnaast roept Mogherini de Palestijnen op om meer inspanningen te doen zodat de Palestijnse Autoriteit haar controle over de Gazastrook volledig kan uitoefenen.

"De gebeurtenissen van gisteren tonen aan dat het geen optie is om geen vooruitgang te boeken. Een politieke oplossing voor Gaza en een dringende herneming van de vredesgesprekken met het oog op een Tweestatenoplossing is de enige manier om de Israëliërs en Palestijnen op een vreedzame en veilige manier te laten samenleven."

Escalatie mogelijk

Van Palestijnse kant was opgeroepen om vanaf gisteren zes weken lang te protesteren, om te eisen dat ze mogen terugkeren naar het gebied dat ze hebben moeten verlaten sinds 1948. Aanleiding was de zogenoemde "landdag", een jaarlijkse herdenking van de dood van 6 Palestijnse burgers van Israël die werden doodgeschoten bij protest tegen de massale verdrijving uit Palestijns gebied.

De Palestijnen hebben vijf protestkampen opgericht en willen blijven betogen tot 15 mei. Op die datum riepen de Joodse leiders 70 jaar geleden de onafhankelijke staat Israël uit. De dag nadien wil de Amerikaanse president Trump zijn ambassade symbolisch verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem.