Video player inladen ...

Vrienden en familie nemen afscheid van Stephen Hawking in Cambridge

In de Engelse stad Cambridge wordt afscheid genomen van de overleden wetenschapper Stephen Hawking. Ongeveer 500 familieleden, vrienden en collega’s werden uitgenodigd voor de begrafenis in privésfeer.

De overleden wetenschapper werd deze namiddag begraven in de Great St Mary's kerk in Cambrigde, vlak bij de universiteit waar de astrofysicus meer dan vijf decennia lang onderzoek deed. De as van Hawking zal later worden bijgezet in Westminster Abbey, naast het stoffelijk overschot van Isaac Newton.

Expert zwaartekracht en zwarte gaten

Hawking kreeg op zijn 21ste de diagnose dat hij leed aan de ongeneeslijke spierziekte ALS. Door de ziekte belandde hij in een rolstoel en moest hij een computer gebruiken om te kunnen communiceren. Hij gold als een van de belangrijkste experts op het vlak van zwaartekracht en zwarte gaten, en verwierf wereldwijde faam met zijn boek "A brief history of time", dat in 1988 werd gepubliceerd en waarvan meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht.

De professor overleed op 14 maart in zijn slaap thuis in Cambridge. Hij werd 76.

PA Archive/PA Images
AFP