Zwangere juffen in lager onderwijs meteen uit klas gehaald: een gevolg van het M-decreet

Enkele leerkrachten uit een Antwerpse lagere school zijn door de arbeidsgeneesheer meteen uit de klas gehaald toen bleek dat ze zwanger waren. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Vroeger gebeurde dat alleen bij leerkrachten uit het kleuter- of buitengewoon onderwijs, maar door het M-decreet komen kinderen met extra zorgnoden nu ook in het lager onderwijs terecht.  

"Zwangere leerkrachten uit de lagere school blijven normaal gezien  lesgeven, maar sinds kort zet de arbeidsgeneesheer sommige zwangere leerkrachten systematisch thuis", zegt Jan Cox van scholengroep Ankerwijs uit Antwerpen. 

"Volgens de arbeidsgeneesheer lopen leerkrachten uit het lager onderwijs een groter risico. Vroeger zaten kinderen met extra zorgnood in het buitengewoon onderwijs en moesten de leerkrachten wegens verhoogd risico thuisblijven, maar nu zitten die kinderen ook in het gewoon lager onderwijs waardoor die regels ook voor het gewoon lager onderwijs moeten worden toegepast."

Cox benadrukt dat zijn scholengroep voor het M-decreet en voor inclusief onderwijs is.