(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Fijnstofpiek in Vlaanderen door paasvuren in Nederland en Duitsland

De hoeveelheid fijnstof in de Vlaamse lucht toonde vandaag een opvallende piek. Een fijnstofwolk trok eerst over Antwerpen en wat later over Leuven en Limburg. Volgens Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) is de wolk vermoedelijk veroorzaakt door paasvuren in Nederland en Duitsland.

De fijnstofwolk is vermoedelijk afkomstig van paasvuren in het oosten van Nederland en het westen van Duitsland, die via een omweg tot bij ons zijn geraakt, zegt Fierens. "Dat komt soms voor en is afhankelijk van de luchtstromingen." Het is volgens hem niet de eerste keer dat dit gebeurt.

De hogere concentraties aan fijnstof waren vanaf 11 uur te merken ten noorden van Antwerpen, blijkt uit Ircel-kaarten. Rond 15 uur waren de concentraties het hoogst boven Antwerpen, met concentraties van meer dan 70 microgram per kubieke meter. Nadien dreef de wolk verder richting Vlaams-Brabant en Limburg.

Mensen met ademhalingsproblemen konden mogelijk wat hinder ondervinden

Frans Fierens (Ircel)

"Op sommige plaatsen was de fijnstofwolk ruikbaar", zegt Fierens. "Mensen met ademhalingsproblemen konden mogelijk wat hinder ondervinden." Al bij al gaat het om een vrij vluchtig fenomeen dat van veel kortere duur is dan periodes met smog, die soms verschillende dagen kunnen duren.

Ook op paasmaandag kunnen er nog paasvuren worden aangestoken, maar de rook ervan zal niet noodzakelijk opnieuw over Vlaanderen trekken. "Zo'n wolk geeft alvast aan hoe groot de impact kan zijn van het verbranden van hout via een open vuur", zegt Fierens.

Voorchristelijke traditie

Paasvuren aansteken is en oud ritueel dat wellicht stamt uit voorchristelijke tijden. Het gaat om een volksgebruik dat hoofdzakelijk voorkomt in delen van Duitsland, Denemarken, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk.

Paasvuren worden aangestoken op eerste of tweede Paasdag. Tot maanden vop voorhand zamelen mensen daarvoor hout in, dat tot metershoog wordt opgestapeld. Als de duisternis invalt wordt de houtstapel in brand gestoken. Het vuurspektakel lokt vaak veel toeschouwers, en vaak zijn de paasvuren een echt gemeenschapsgebeuren.

In 2012 is in het Nederlandse dorp Espelo, in de provincie Overijssel, een paasvuur van 45,98 meter hoogte gebouwd, goed voor een melding in het het Guiness Book of Records.