Video player inladen ...

Hemels Paleis stort waarschijnlijk neer na middernacht

De Chinese satelliet Tiangong-1 of "Hemels Paleis" is al een tijdje stuurloos en zou volgens de laatste berekeningen rond half twee vannacht op aarde neerstorten. De kans dat we brokstukken op ons hoofd krijgen, is zo goed als onbestaande.

Vorige week leek het alsof Tiangong-1 dit weekend al zou neerstorten (zie artikel hiernaast). Maar omdat de satelliet is afgeremd, zou hij volgens nieuwe berekeningen maar eerst in de nacht van zondag op maandag op de aarde inslaan. Inslaan is trouwens een groot woord, want het gevaarte van 8,5 ton zal voor het op de aarde terechtkomt grotendeels opbranden in de dampkring. 

Het Europese ruimte-agentschap ESA voorspelt dat eventuele brokstukken zullen neerkomen in een zone tussen 43 graden noorderbreedte en 43 graden zuiderbreedte.  Omdat ons land daarbuiten ligt, hoeven we ons geen zorgen te maken. 

ESA