AFP or licensors

Israël verwerpt vragen naar onafhankelijk onderzoek naar geweld in Gaza

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman verwerpt de vragen van de Verenigde Naties en de Europese Unie om een onafhankelijk onderzoek naar het geweld van eerder deze week in de Gazastrook. Vrijdag zijn daar een 15-tal doden en 1.400 gewonden toen Israëlische soldaten aan de grens het vuur openden op duizenden Palestijnse betogers. 

Lieberman zegt dat Israël zich zal blijven verdedigen als het Palestijnse protest blijft duren en dat het land daarvoor "het principe van het ijzeren gordijn" hanteert. Hij zegt ook dat de meeste gedode Palestijnen "bekende terroristen" waren.

Lieberman verwerpt de vraag van de VN en de EU om een onafhankelijk onderzoek te openen naar het gebruik van echte kogels door Israëlische soldaten. "Ik stel aan de hele groep huichelaars in Israël en in het buitenland voor om een onderzoek te starten naar de dood van een half miljoen mensen in Syrië, van honderdduizenden doden in Jemen, Libië, Soedan."

Woordenwisseling met Turkije

De gebeurtenissen van eergisteren in Gaza leiden nu ook tot spanningen tussen Israël en Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had de Isrtaëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren verweten een "onmenselijke aanval" tegen de Palestijnen te hebben uitgevoerd . 

"Het meest ethische leger ter wereld hoeft geen lessen in moraliteit te krijgen van een land dat zijn burgers sinds jaren willekeurig bombardeert", reageerde Netanyahu. Eerder had de Israëlische premier het Israëlische leger gefeliciteerd voor het "beschermen van de grenzen van het land".

Hé Netanyahu, je bent een bezetter! En je bent op die grondgebieden als bezetter. En je bent tegelijkertijd een terrorist

President Recep Tayyip Erdogan van Turkije

Vandaag zet Erdogan het steekspel voort. "Hé Netanyahu, je bent een bezetter! En je bent op die grondgebieden als bezetter. En je bent tegelijkertijd een terrorist", zei hij tijdens een toespraak voor militanten die op televisie werd uitgezonden.

"Wat je de onderdrukte Palestijnen aandoet, komt in de geschiedenisboeken terecht en we zullen het nooit vergeten." Erdogan voegde nog toe dat Turkije zich aan geen enkele bezetting heeft schuldig gemaakt.